Pressmeddelande -
Göteborgs Stad skriver under deklaration för en starkare demokrati
Den 31 oktober skriver Göteborgs Stad tillsammans med Länsstyrelsen Västra Götaland under Deklaration för en stark demokrati. Deklarationen är framtagen av kommittén Demokratin 100 år – samling för en stark demokrati.
Deklarationen syftar till att ena de krafter som stödjer demokratin som styrelseskick och uppmuntra att fler tar tydlig ställning och arbetar för att stärka demokratin. Genom undertecknandet åtar sig Göteborgs Stad att aktivt stå upp för demokratin, sprida kunskap och medvetenhet om det demokratiska systemet och bidra till det demokratiska samtalet.
Försvara demokratiska värden och värna samtalstonen
– Samtalsklimatet hårdnar. Vi behöver försvara demokratiska värden och värna samtalstonen i debatten. Det är allas och envars ansvar. Genom att skriva under deklarationen gör vi det tydligt att vi måste anstränga oss ytterligare, säger kommunfullmäktiges ordförande Anneli Rhedin (M).
De aktörer som skriver under deklarationen bekräftar att de värnar människors lika värde, grundläggande fri- och rättigheter, rättsstatens principer och att de vill arbeta aktivt för att människor ska kunna vara delaktiga.
Varför skriver Göteborgs Stad på denna deklaration?
- Göteborgs Stad samlar förtroendevalda och tjänstepersoner för att diskutera och problematisera den lokala demokratin genom att arrangera demokratidagar. Vi stärker denna satsning och verkar för att fler får ökad kunskap om det demokratiska systemet och om sådant som hotar det.
- Göteborgs Stad kommer tillsammans med Länsstyrelsen Västra Götaland arrangera aktiviteter kring demokrati och mänskliga rättigheter. Genom samarbetet kommer vi dra nytta av varandras arenor och perspektiv och använda skattemedel effektivt och klokt.
- I det digitala Göteborgsförslaget har 32 100 användare röstat, lämnat förslag och idéer till Göteborgs Stad. Verktyget kännetecknas av en god samtalston och bidrar till en vitaliserad lokal demokrati. Göteborgsförslaget ska fortsätta utvecklas utifrån öppenhet och respekt.
- Göteborgs Stad ser barn och unga som viktiga aktörer i samhällsutvecklingen. Genom ungdomsfullmäktige ökar möjligheterna för barn och ungdomar att påverka beslut som rör stadens utveckling.
- Alla stadens verksamheter ska beakta mänskliga rättigheter och främja likabehandling. Genom att skriva under deklarationen tydliggörs ambitionen att stärka mänskliga rättighetsfrågor över staden.
Undertecknandet sker på Göteborgs Stads demokratidagar
Deklarationen undertecknas av kommunfullmäktiges ordförande Anneli Rhedin (M) och landshövding Anders Danielsson. Undertecknandet sker ihop med den statliga kommitténs ordförande Peter Örn den 31 oktober på Göteborgs Stads demokratidagar som samlar förtroendevalda, tjänstepersoner och representanter från civilsamhället. Konferensen äger rum på Lindholmen Conference Centre 30-31 oktober och arrangeras av nämnden för Konsument- och medborgarservice som arbetar för att stärka demokratin. (Programmet bifogas.)
– Att skriva på deklarationen stärker oss i vårt pågående demokratiarbete. Vi måste se till att människor upplever att det går att påverka, annars ökar risken för ett växande demokratiskt utanförskap. Vi behöver vara observanta på sådant som kan leda till tillitsbrister och svagt stöd för demokratin, säger Stefan Lydén demokratiutvecklare på Göteborgs Stad.
För ytterligare information om undertecknandet kontakta
Stefan Lydén, utvecklingsledare demokrati
031-365 09 38
stefan.lyden@kom.goteborg.se