Pressmeddelande -
Göteborgs Stad och organisationer arbetar för att öka valdeltagandet bland personer med funktionsnedsättningar
Valdeltagandet bland personer med en funktionsnedsättning är lägre än bland andra. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, från valet 2018. Inför höstens val vill Göteborgs Stads förvaltning för funktionsstöd öka möjligheterna för personer i Göteborg med funktionsnedsättningar att rösta. Det sker genom eget arbete och genom att ge stöd till olika föreningar.
91 procent av de röstberättigade utan någon funktionsnedsättning röstade i valet 2018. Bland personer med nedsatt rörelseförmåga, nedsatt syn eller med en neuropsykiatrisk diagnos var valdeltagandet 66, respektive 81 och 83 procent.
– Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning slår fast att alla ska ha en reell möjlighet att rösta, inneha politiska uppdrag och utöva rätten att få yttra sina åsikter. Därför gör vi extra insatser för att öka möjligheterna att rösta bland personer med funktionsnedsättningar som finns inom förvaltningens verksamheter, säger Gisela Askne, chef för förvaltningens utvecklingsenhet med ansvar för förvaltningens stöd till civilsamhällets organisationer inom funktionshinderområdet.
Särskild information om att rösta
Förvaltningens aktiviteter sker på boenden med särskild service, inom daglig verksamhet och bland personer som har boendestöd eller personlig assistans. Det handlar om studiecirklar, samtal och ett särskilt valevent 31 augusti där personer med funktionsnedsättningar får träffa lokala politiker i Växthuset i Västra Frölunda.
– Syftet är att väcka intresse för valet och informera om hur det går till att rösta, säger Gisela Askne.
Förvaltningen kommer att sammanställa information om vilka särskilda möjligheter som personer med funktionsnedsättningar har för att kunna rösta och sprida denna till brukare, personal och anhöriga inom de egna verksamheterna. Det handlar bland annat om rätten att få avge sin röst utanför en vallokal.
Civilsamhällets organisationer inom funktionshinderområdet arbetar för ökat valdeltagande
Nämnden för funktionsstöd har under våren utlyst möjligheten att söka bidrag för valstärkande aktiviteter. Syftet är att ge föreningar- och organisationer inom funktionshinderområdet möjlighet att informera om demokrati, valet och skapa engagemang hos sina respektive målgrupper om vikten av att använda sin demokratiska rättighet att rösta och därmed öka valdeltagandet.
Åtta organisationer har fått utvecklingsmedel från nämnden. Totalt handlar det om cirka 300 000 kronor som delas mellan Stiftelsen Göteborgsfontänen, Funktionsrätt Göteborg, Unga rörelsehindrade Göteborgsklubben, Intresseföreningen för schizofreni Göteborg, Celakiföreningen Göteborg, FUB Göteborg, Göteborgs dövas förening och Synskadades riksförbund distrikt Göteborg.
Virtuell vallokal för att lära sig rösta
Teknikmentorerna inom förvaltningen för funktionsstöds dagliga verksamhet har tagit fram en virtuell vallokal på uppdrag av förvaltning för demokrati och medborgarservice som nu finns på Göteborgs Stads hemsida. Syftet är att personer som är ovana med att rösta ska lära sig hur det går till i en vallokal. Under Frihamnsdagarna kommer förvaltningen för funktionsstöd att släppa en podd med tips på hur man röstar.
Fakta om valstärkande arbete
Detta gör förvaltningen för funktionsstöd
- Virtuell vallokal på Göteborgs Stads hemsida. (På uppdrag av förvaltningen för demokrati och medborgarservice)
https://goteborg.se/wps/portal/start/kommun-o-politik/val-och-folkomrostningar-i-goteborg/anvand-din-rost
- Studiecirklar och samtal på boenden med särskild service och dagliga verksamheter.
- Valinformation på enkel svenska på www.dinrost.goteborg.se.
- Bidrag till valstärkande arbete inom funktionsrättsorganisationer
- Podd spelas in under Frihamnsdagarna 26 augusti om de särskilda möjligheter för att rösta som personer med funktionsnedsättningar har.
- Valevent 31 augusti där personer med funktionsnedsättningar möter lokala politiker på Växthuset i Frölunda.
- Folder till boende, personal och anhöriga om rättigheter vid val för personer med funktionsnedsättningar.
- Affischer med bildstöd om valet.
Detta gör organisationer som fått utvecklingsmedel av nämnden för funktionsstöd
- Stiftelsen Göteborgsfontänen: Föreläsning om valet och gemensam förtidsröstning för personer med psykiska funktionsnedsättningar.
- Funktionsrätt Göteborg: Öppet samtal mellan kommunpolitiker om funktionshinderpolitik 18 augusti. Samtalet teckenspråks- och skrivtolkas.
- Unga rörelsehindrade Göteborgsklubben: Tar fram och sprider en videofilm om att rösta.
- Intresseföreningen för schizofreni Göteborg: Informationskampanj och valinformation på musikcaféer.
- Celakiföreningen Göteborg: Öppna föreläsning på Dalheimers hus och på bibliotek. Samtalsmöten med medlemmar.
- FUB Göteborg: Demokratiläger och politikerutfrågning för medlemmar med intellektuella funktionsnedsättningar.
- Göteborgs dövas förening: Tar fram och sprider informationsmaterial anpassat för döva personer samt utfrågning av politiker.
- Synskadades riksförbund distrikt Göteborg: Demokratiföreläsning på Dalheimers hus med möjlighet att förtidsrösta.
Kontaktperson
Johan Flanke, kommunikatör, förvaltningen för funktionsstöd, 072-856 51 34, johan.flanke@funktionsstod.goteborg.se
Gisela Askne, enhetschef utvecklingsenheten, förvaltningen för funktionsstöd, 031-366 54 06
gisela.askne@funktionsstod.goteborg.se