Pressmeddelande -
Göteborgs Stad och hemlöshet
Vintern och kylan närmar sig, och med den allt större utsatthet för hemlösa. Under vintern samarbetar Göteborgs Stad särskilt intensivt med idéburna organisationer för personer som saknar tak över huvudet.
I det långsiktiga arbetet mot hemlöshet samarbetar stadens förvaltningar och fastighetsbolag med idéburna organisationer. De senaste åren har kommunen kunnat ge fler bostäder till hemlösa.
Årets hemlöshetskartläggning från april månad visar att hemlöshet i Göteborg är på den lägsta nivån sedan 2015, då Göteborgs Stad började kartlägga hemlösheten utifrån Socialstyrelsens definition. Från 2018 till 2019 minskade hemlösheten i Göteborg med åtta procent. Antalet hushåll som befinner sig i akut hemlöshet minskade med 13 procent, från 900 till 781 hushåll. Resultatet visar även att majoriteten av de hushåll som lever i hemlöshet bor i vanliga lägenheter med Göteborgs Stad som hyresvärd.Läs mer i rapporten: Hemlösa och utestängda från bostadsmarknaden april 2019.
Orsakerna till hemlöshetens utveckling är flera och det är för tidigt att prata om ett trendbrott. En tänkbar förklaring till minskningen är att staden tillsammans med fastighetsägare under flera år har ökat antalet lägenheter till hemlösa hushåll. Även den ökande byggtakten kan ses som en bakomliggande orsak. Under 2019 beräknas cirka
4 300 bostäder färdigställas, vilket är en kraftig ökning jämfört med tidigare år. Bostadsbyggandet bidrar till en ökad rörlighet på bostadsmarknaden. En annan bakomliggande faktor kan vara att Göteborg i dag inte tar emot lika många nyanlända som tidigare. Nyanlända har generellt sämre förankring och mer begränsade ekonomiska resurser vilket påverkar möjligheterna att ordna med boende.
I Göteborg är det många som arbetar med att ta fram en ny hemlöshetsplan för perioden 2020–2022. Nuvarande hemlöshetsplan (2015–2018) har utvidgats till att gälla även för 2019.
Akuta insatser för hemlösa
Hemlösa personer som inte kan ordna ett boende på egen hand eller hushåll som riskerar att bli vräkta kan vända sig till socialkontoret i den stadsdel de tillhör för att få råd och hjälp. Socialtjänstens insatser är exempelvis ekonomiskt bistånd, bistånd till boende och boenderådgivning eller boendestöd för att undvika vräkningar.
Socialtjänsten kan i en akut situation, när det inte finns några andra möjligheter, erbjuda hjälp med kostnaden för tak över huvudet. Ibland det finnas skäl att socialtjänsten istället för att erbjuda hjälp med kostnaden för tak över huvudet erbjuder ett tillfälligt boende.
Social resursförvaltning har uppsökare som är ute varje kväll i veckan och fångar upp personer som riskerar att fara illa. Utöver motiverande stödinsatser har uppsökarna tillgång till ett visst antal övernattningsplatser. Hemlösa kan även vända sig till Socialjouren som har öppet dygnet runt. Staden har även ett nära samarbete med idéburna organisationer som har verksamheter som riktar sig till målgruppen akut hemlösa.
Tätt samarbete med idéburna organisationer för utsatta EU-medborgare och papperslösa
Social resursförvaltning samarbetar med flera idéburna organisationer för att kunna hjälpa utsatta EU-medborgare och papperslösa som vistas här. Det gäller övernattningsplatser, familjecentral och dagcentral med tillgång till mat, dusch och tvätta kläder. Staden står för finansieringen och de idéburna organisationerna bidrar med personal, lokaler och kunskap.
Bostadsföretag bidrar med lägenheter
Staden har flera pågående satsningar för att få fram fler bostäder till hemlösa. Varje år bidrar bostadsbolag med lägenheter till hemlösa. Arbetet görs utifrån Göteborgs Stads strategi och plan mot hemlöshet 2015-2018
Fastighetskontoret samordnar kommunens hemlöshetsarbete utifrån hemlöshetsplanen. Genom ett nära samarbete med kommunala och privata bostadsbolag säkras tillgången på lägenheter för hushåll som på grund av sociala eller medicinska orsaker inte kan ordna en bostad på egen hand.
Under perioden 2016-2018 har cirka 1 400 hushåll fått en egen bostad med kommunalt kontrakt. Vid ett väl fungerande boende omvandlas hyresavtalet efter 18 månader till ett förstahandsavtal.
Insatser för bostadslösa barnfamiljer
För bostadslösa barnfamiljer har allmännyttan inom Göteborgs Stad avsatt cirka 600 lägenheter. Genom satsningen har hittills 600 familjer och över 1 300 barn fått en bostad med förstahandskontrakt. Utöver detta satsar Göteborg på tillfälliga boenden med boendecoachning för barnfamiljer, en väg till bostadsmarknaden. För barnfamiljer med social problematik finns lägenheter i stadens regi eller upphandlade boenden att tillgå, exempelvis boenden med stöd eller lägenheter med kommunalt kontrakt.
Bostad först – för de hemlösa som står längst ifrån bostadsmarknaden
För hemlösa som står längst från bostadsmarknaden fortsätter Göteborgs Stad i samverkan med idéburna organisationer att satsa på modellen Bostad först. Metoden innebär att hemlösa ska få en lägenhet först och sedan hjälp att ta tag i olika problem. Hittills har över 160 hemlösa personer fått en bostad via Bostad först och cirka 80 procent bor kvar med kommunalt kontrakt eller med eget kontrakt.
Kraftig ökat byggande av fler bostäder
En avgörande faktor för att motverka och minska hemlösheten är tillgången till fler bostäder. Förutsättningar för ett kraftigt ökat bostadsbyggande inom de kommande fem åren har stärkts och just nu pågår nybyggnation av cirka 8 250 bostäder runt om i Göteborg.
För mer information:
Länk till rapport: Hemlösa och utestängda frånbostadsmarknaden april 2019
För ytterligare frågor:
Samordning av hemlöshet, kommunala kontrakt, byggnation av fler bostäder
Erik Gedeck, chef för boendeavdelningen, fastighetskontoret
telefon: 031-368 10 18, erik.gedeck@fastighet.goteborg.se
Socialtjänstens uppdrag
Eva Saletti, sektorschef IFO-FH, stadsdelsförvaltningen Lundby
telefon: 031-366 76 83, eva.saletti@lundby.goteborg.se
Kommunens hemlöshetsverksamhet samt insatser för utsatta EU-migranter
Anna Holmqvist, verksamhetschef, social resursförvaltning
telefon: 031-367 90 07, anna.holmqvist@socialresurs.goteborg.se
De kommunala bostadsföretagens roll
Carina Dahlin, tf. chef kundservice & uthyrning, Bostadsbolaget
telefon: 031-731 60 11, carina.dahlin@bostadsbolaget.se