Pressmeddelande -
Göteborgs Stad och hemlöshet
Socialstyrelsens rapport ”Hemlöshet 2017 - Omfattning och karaktär” visar att 33 250 lever i hemlöshet i Sverige. I Göteborg är 3 800 hemlösa. Detta är en minskning jämfört med kommunens egna kartläggning 2016 men en ökning jämfört med Socialstyrelsens kartläggning 2011.
Antalet kvinnor i hemlöshet har fortsatt att öka och fler personer är utlandsfödda. Mer än var femte person i kartläggningen uppgavs inte ha några andra behov utöver boendet.
I Göteborg samarbetar stadens förvaltningar och bolag med idéburna organisationer för att nå minskad hemlöshet. Staden har flera pågående satsningar för att få fram fler bostäder till hemlösa. Arbetet görs utifrån strategi och plan mot hemlöshet.
Göteborg står inför stora utmaningar och det är många som arbetar med att förverkliga Göteborgs Stads strategi och plan mot hemlöshet. Behoven är fortsatt stora även om prognosen för 2017 visar på en toppnotering i antal förmedlade lägenheter till personer som levt i hemlöshet.
Ytterst måste fler bostäder byggas. Prognosen för färdigställda bostäder visar att det finns förutsättningar för ett kraftfullt ökat bostadsbyggande inom de fem närmaste åren. Kommunen arbetar målmedvetet tillsammans med marknadens aktörer för att dessa bostäder ska kunna färdigställas.
Satsningen Bostad Först
För en av de mest utsatta gruppen hemlösa, de med komplex problematik och lång tid i hemlöshet, satsar nu kommunen tillsammans med idéburna organisationer stort för att utöka Bostad Först. Metoden innebär att hemlösa ska få en lägenhet först och sedan hjälp att ta tag i olika problem. Många klarar av att sköta sitt boende och hittills 12 hushåll fått överta till förstahandskontrakt. Idag har staden cirka 80 pågående hyresavtal inom Bostad Först. Satsningen fortsätter 2018 i regi av både Social resursförvaltning och i flera av stadsdelarna.
Boendeplatser i staden
Göteborgs Stad har cirka 1 300 egna boendeplatser som stadsdelarna kan använda, de flesta i Social resursförvaltnings regi. Dessutom finns även upphandlade platser, bland annat från idéburna organisationer.
Social resursförvaltning har uppsökare som är ute varje kväll i veckan och fångar upp personer som riskerar att fara illa. Utöver motiverande stödinsatser har uppsökarna tillgång till ett visst antal övernattningsplatser att fördela. När det blir kallt samarbetar staden med idéburen sektor för att mildra nöd genom att öppna olika lokaler.
Stadsdelsförvaltningar och Social resursförvaltning
• Hemlösa personer som inte kan ordna ett boende på egen hand eller hushåll som riske¬rar att bli vräkta kan vända sig till socialkontoret i sin stadsdel för att få råd och hjälp.
Fastighetskontoret och bostadsbolagen
Fastighetskontoret samarbetar med kommunala och privata bostadsföretag för att säkra till-gången på lägenheter för hushåll som på grund av social eller medicinska orsaker inte kan ordna en bostad på egen hand. Den stora majoriteten lägenheter kommer från de kommunala bostadsföretagen men vi ser en ökning från privata bostadsföretag.
• Under perioden 2016–2017 beräknas cirka 800–1 000 hushåll få en egen bostad med kommunalt kontrakt. Vid ett väl fungerande boende omvandlas hyresavtalet efter 18 månader till ett förstahandsavtal.
För mer information
Länk till Plan mot hemlöshet
Länk till Faktablad socialt boende
Vid frågor kontakta:
Lena Holmlund, sektorschef IFO-FH, SDF Askim-Frölunda-Högsbo
tfn: 031-366 30 70, lena.holmlund@askimfrolundahogsbo.goteborg.se
Carina Falkewall, sektorschef IFO-FH, SDF Västra Göteborg
tfn: 031-366 56 29, carina.falkewall@vastra.goteborg.se
Malin Östling, verksamhetschef, Social resursförvaltning
tfn: 031-367 90 07, malin.ostling@socialresurs.goteborg.se
Erik Gedeck, avdelningschef, Fastighetskontoret
tfn: 0707-61 13 32, erik.gedeck@fastighet.goteborg.se
Göran Leander, chef, Affärsutveckling och kommunikation, Bostads AB Poseidon
tfn: 031-332 11 88, goran.leander@poseidon.goteborg.se