Pressmeddelande -
Göteborgs Stad deltar i West Pride – och arbetar med hbtqi-frågor året runt
Årets West Pride-festival lägger fakta på bordet om verkligheten för hbtqi-personer. Göteborgs Stad arbetar året runt för att alla göteborgare ska garanteras samma rättigheter. Två exempel är House of Colors och Kulturhuset Kåken.
Den 10–16 juni är det återigen dags för kulturfestivalen West Pride, som lyfter normkritik och hbtqi-personers livsvillkor i Göteborg. Evenemanget är en stor fest men med en lika stor dos allvar. Som en del av årets festival har West Pride tagit fram kampanjen ”It’s fact up”. Med kampanjen vill de visa hur verkligheten ser ut för hbtqi-personer genom att presentera statistik över bland annat hälsa, känsla av utsatthet och hatbrott. Jinn Ohlson, verksamhetsansvarig på House of Colors tycker att det är ett bra initiativ.
— För oss som jobbar med frågorna året runt och ser hur det brister är det otroligt viktigt att lyfta just den biten. Det blir också något med statistik, då fattar folk, säger hon.
På arbetsplatser runt om i Göteborg jobbar medarbetare vare dag, året runt med hbtqi-frågor och mot fördomar. House of Colors är ett exempel på detta, en mötesplats för unga i åldrarna 13–20 som identifierar sig som hbtqi+ eller funderar över sin sexualitet och/eller könsidentitet. Det är en separatistisk mötesplats vilket betyder att det endast är till för de unga som ingår i målgruppen. Mötesplatsen är hemlig, eftersom ungdomarna har ett högt skyddsbehov. De har regelbundet träffar som de unga själva formar i hög grad.
— Det kan vara att vi bara hänger och snackar. De har ett stort behov av att prata med vuxna, men också med varandra. Ibland händer det att vi testar någon sport. Bara att ägna sig åt fysisk aktivitet i ett tryggt sammanhang betyder jättemycket. Vi har också mycket kreativ verksamhet som att måla, rita, titta på film och lyssna på musik, säger Jinn.
Förutom träffar på den hemliga mötesplatsen arrangerar House of Colors tillsammans med ungdomarna även lite mer öppna aktiviteter. Ett exempel på detta var när de tidigare i år hade en stor fest på Kulturhuset Kåken och bjöd in sina vänner.
— Det är viktigt att ha en plats där vi kan prata om allvarliga saker men det är också jätteviktigt att till exempel få arrangera en fest och ha roligt tillsammans, säger Jinn.
Kåken ska vara en trygg plats där alla känner sig välkomna
Både biblioteks- och programverksamheten på Kulturhuset Kåken är sedan några år tillbaka hbtqi-certifierade av RFSL.
— Det innebär att vi har ett systematiskt arbete med hbtqi-frågor. Tillsammans med RFSL tar vi var tredje år fram en handlingsplan om hur vi ska arbeta med frågorna, berättar Raisa Pennanen, producent på Kåken.
Raisa sitter med i kulturhusets hbtqi-grupp som jobbar särskilt med just normkritik och normkreativitet för att göra Kåken till en trygg plats att vara på där alla känner sig välkomna. Hon tycker att det är viktigt att biblioteken och kulturhusen uppmärksammar alla olika typer av människor och sätt att leva.
— Det handlar om mänskliga rättigheter, och folks rätt att få leva och vara som de vill. Med certifieringen visar vi att vi tar frågorna på allvar.
Under West Pride arrangerar Kåken bland annat en konsert med nyckelharpisten Fredy Clue, som också är skaparen bakom Sveriges första ickebinära folkdräkt, Bäckadräkten. På fredag den 14 juni bjuder hon in till ett framträdande där queera samhällsfrågor sömlöst blandas med folktradition.
Det bästa med att jobba med kultur, enligt Raisa, är att själv få ta del av kultur och upptäcka nya, roliga uttryck.
— Men att se andra ta del av kultur är nästan ännu bättre. Det är otroligt roligt att se hur saker får genomslag hos folk, och vad folk tar till sig. Fredy Clue är just en sån typisk och oväntad sak, att kombinera hbtqi med folkmusik.
House of Colors fångar upp de som inte kan delta i festivalen
Under festivalen kommer House of Colors vara på plats i Pride Park i Göteborgs Stads unga-tält tillsammans med Gays in Angered och Norma.gbg. De arrangerar en rad aktiviteter som panelsamtal och en kreativ workshop med lera på Röhsska museet. Men de tar också hand om de ungdomar som inte har möjlighet att gå på festivalen. Så precis som vanligt kommer de även arrangera aktiviteter på hemlig plats.
— West Pride blir en arena för de som kan vara synliga. Vi får inte glömma våra deltagare som inte har råd att vara det, och arrangera aktiviteter även för dem. Det är också därför det är så otroligt viktigt att vi finns här året runt, säger Jinn.
Om West Pride och Göteborgs Stads medverkan
Göteborg ska vara en stad för alla och har ett ansvar för att upprätthålla de mänskliga rättigheterna. Sedan 2007 har Göteborgs Stad deltagit aktivt i West Pride, som en del i arbetet för en jämlik stad.
West Pride är en ideell förening som varje år arrangerar en kulturfestival som lyfter normkritik och hbtqi-personers livssituation genom konst och kultur. 2024 års festival pågår under en vecka mellan den 10–16 juni. I år inleds festivalen även med Pre-Pride som startade den 13 maj och löper fram till den 9 juni.
Göteborgs Stad medverkar i West Pride på flera sätt. Regnbågsflaggorna kommer att finnas överallt i staden. Från flaggning på paradstängerna på Gustaf Adolfs torg, till kommunala byggnader, receptioner och väntrum. Aktiviteter arrangeras i bibliotek, kulturhus och andra verksamheter.
Göteborgs Stad finns representerad i två tält på Kungstorget i Pride Park.
— Under helgen står det hela 32 olika verksamheter i stadens tält. Det är en stor spridning av olika förvaltningar som är representerade. Det gör mig väldigt glad och stolt, säger Mathilda Brink som projektleder Göteborgs Stads medverkan i West Pride.
Den 15 juni kommer olika verksamheter från Göteborgs Stad att delta samlat i Pride Parade bakom banderollen med budskapet Göteborg – en stad för alla.
— Att aktivt delta under West Pride och gå med i Pride Parade har blivit en viktig tradition, både för mig och för Göteborgs Stad. Det är ett tillfälle att mötas, samtala och tillsammans stå upp för att Göteborg ska vara en inkluderande stad för alla, säger stadsdirektör Eva Hessman.
Kontaktpersoner
Mathilda Brink
Projektledare kulturförvaltningen, Göteborgs Stads medverkan i West Pride 2024
Telefon: 072-255 86 56
E-post: mathilda.brink@kultur.goteborg.se, medverkanwestpride@kultur.goteborg.se
Raisa Pennanen
Producent, Kulturhuset Kåken
Telefon: 070-221 06 57
E-post: raisa.pennanen@kultur.goteborg.se
Jinn Ohlson
Verksamhetsansvarig, House of Colors
Telefon: 073-651 40 99
E-post: jinn.ohlson@socialhisingen.goteborg.se