Gå direkt till innehåll
Saiful Baten Tito är författare, journalist, röstsskådespelare – och Göteborgs Stads senaste fristadskonstnär. Foto: Mushfiq Arif.
Saiful Baten Tito är författare, journalist, röstsskådespelare – och Göteborgs Stads senaste fristadskonstnär. Foto: Mushfiq Arif.

Pressmeddelande -

Göteborgs nya fristadskonstnär skriver för att göra världen bättre

Göteborgs Stad välkomnar en ny fristadskonstnär: Saiful Baten från Bangladesh. Han kallas Tito, är 40 år och arbetar som författare, journalist och röstskådespelare. Under sin tvååriga vistelse vill Tito bland annat lära sig svenska och ge ut nya böcker. Först väntar Bokmässan, där han ska prata om ett ämne som står honom nära: yttrandefrihet.

Som en av 24 svenska kommuner erbjuder Göteborg en fristad för förföljda kulturarbetare från andra länder, via ett avtal med organisationen ICORN (International Cities of Refuge Network). Syftet är att värna yttrandefriheten och försvara det fria ordet genom att ge kulturarbetare inom exempelvis film, litteratur eller musik möjlighet att utöva sitt yrke i en trygg miljö.

Saiful Baten Tito växte upp i en by i Bangladesh och började skriva för en lokaltidning som femtonåring. Redan i ung ålder skrev han om tabubelagda ämnen, som våldtäkt, och fick utstå hot.

– Då insåg jag att jag var tvungen att ta strid för yttrandefrihet. Det fick mig också att ta mitt skrivande på större allvar. När internet blev tillgängligt i Bangladesh började jag använda skrivandet som ett verktyg för att göra skillnad i samhället, säger han.

En röst för utsatta i samhället

Sedan 2005 medverkar Tito regelbundet i flera morgontidningar. Kvinnors rättigheter, övergrepp på barn och hur religiös fundamentalism påverkar samhället är några ämnen som ofta hamnar i strålkastarljuset i artiklarna.

Tito är aktiv på sociala medier, där han rapporterar om missförhållanden. På sin Youtubekanal läser han också in ljudböcker för människor som inte kan läsa.

Som författare har han hittills gett ut tre böcker. En är romanen Bishfonra (från 2019), som skildrar en pojke som utsätts för övergrepp på en religiös skola. Den bygger på insamlat dokumentärt material. Efter publiceringen tvingades Tito under jord efter hot från religiösa grupper. Boken förbjöds av det bangladeshiska styret; den ansågs skymfa religionen och hota rikets säkerhet.

Göteborgs Stad har tidigare tagit emot fristadskonstnärer från Syrien, Eritrea, Palestina, Forna Sovjet, Georgien, Belarus, Tjetjenien och Burma. Tito är den tionde fristadskonstnären som får ett tvåårigt stipendium. Han kom i början av sommaren och ser fram emot fristadsvistelsen.

– Det är en ära att få presentera mig själv som författare och som aktivistskribent. När jag fick inbjudan tänkte jag att jag kan leva lite längre i vår vackra värld och göra något för utsatta barn. Det var en chans att göra något gott för människor, säger han.

Flera planer för fristadsvistelsen

Göteborgs Stads kulturförvaltning och socialförvaltningen Centrum samarbetar för att underlätta för fristadskonstnärer att leva och verka i Göteborg. Utöver en fristad erbjuder de nätverk och sammanhang som gör det möjligt att utvecklas i sin profession.

Saiful Baten Tito har många planer för sin tid i Göteborg; bland annat att lära sig svenska, fortsätta rapportera om missförhållanden och ge ut nya böcker. Han vill också ge ut sina tidigare titlar på svenska och engelska.

Närmast väntar Bokmässan 2023. Han medverkar på kulturförvaltningens arrangemang Vägen till fristaden på Yttrandefrihetstorget söndag 1 oktober klockan 14.30.

Kontaktperson

Malin Schiller, kulturstrateg, kulturförvaltningen.
E-post: malin.schiller@kultur.goteborg.se
Telefon: 0725-52 46 35.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Kulturförvaltningen - Sofie Alnäs

Kulturförvaltningen - Sofie Alnäs

Kommunikatör 076 528 12 41