Pressmeddelande -
Göteborgs bästa byggnad 2020 och 2021 har korats
Varje år koras Göteborgs ”bästa byggnad” och en byggaktör får ta emot pris ur Per och Alma Olssons fond. Förra året pausades prisutdelningen och i år delar vi därför ut pris för både 2020 och 2021. Bästa byggnad för 2020 är Lindholmens tekniska gymnasium där lokalförvaltningen är byggaktör och KUB arkitekter. Bästa byggnad för 2021 är Brudaremossen lakvattenbyggnad där kretslopp och vatten är byggaktör och KUB arkitekter. De vinnande byggnaderna uppfyller fondens krav på utformning och användning.
I sin motivering för det vinnande bidraget 2020, Lindholmens tekniska gymnasium nämner juryn bland annat följande ”med en självklar kraft förenas här lärare, elever, historia och framtid i ett av Göteborgs bästa rum.”
– Elever och lärare på Lindholmens tekniska gymnasium har numera ett av Göteborgs bästa rum. Ett gigantiskt samlande atrium som för tankarna tillbaka till stadens stolta varvstid. 17 meter långa, råa, fackverksbalkar av limträ, höga våningshöjder, och synliga tekniska system bidrar till en fantastiskt lekfull och flexibel fabriksvärld som då och då förstärks av undervisningens svetsloppor och doft av olja. Med en självklar kraft förenas här historia och framtid, säger Mattias Gunneflo, arkitekt, Tekniska samfundet och en av juryns medlemmar.
Lindholmens tekniska gymnasium färdigställdes 2019 och erbjuder utbildningar inom teknik, VVS, el, sjöfart eller industriteknik.
– Vi är stolta över att få ta emot stadens eget byggnadspris. Vi som kommunal byggherre finns till för att staden ska kunna erbjuda göteborgarna sin verksamhet i funktionella lokaler. Att vi nu får ta emot detta pris är därför inte bara en ära utan även ett kvitto på att vi utför vårt uppdrag mycket väl. Jag vill därför rikta ett stort tack till alla som varit inblandade i projektet, såväl anställda som våra leverantörer, vi har tillsammans gjort det möjligt för utbildningsförvaltningen att erbjuda gymnasieelever moderna lärmiljöer som signalerar kunskap, teknik och framtidstro, säger Lina Cavallin, områdeschef på lokalförvaltningen.
I sin motivering för det vinnande bidraget 2021, Brudaremossen lakvattenbyggnad nämner juryn bland annat följande ”en lekfull form som gör betraktaren nyfiken, och som lockar att veta mer med fokus på miljö och hållbarhet för framtiden.”
– Under den byggboom som staden har upplevt de senaste åren har vi sett att kvalitet och kvantitet inte självklart gått hand i hand. Därför är det extra roligt att se att en enkel nyttobyggnad ges en så omhändertagen gestaltning vilket också gör den som passerar nyfiken på innehållet, säger Mattias von Geijer, bygglovarkitekt på stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad och en av juryns medlemmar.
Brudaremossen lakvattenbyggnad färdigställdes 2020 och är en byggnad för rening av lakvatten.
– Vi är verkligen glada och ärade att vinna priset för Göteborgs bästa byggnad. Vår ambition är att reningsverket ska förena god funktion och nytta för staden med en design och utformning som uppskattas av göteborgarna som rör sig i Delsjöarnas friluftsområde. Brudaremossens reningsverk renar det lakvatten som kommer från Brudaremossens deponi, som under 40 år var göteborgarnas soptipp. Deponin är sedan länge ur drift men det fortsätter att läcka ut skadliga ämnen, något som alltså tas om hand i reningsanläggningen. Vi tackar alla som bidragit till att vi nu har ett fint och väl fungerande reningsverk vid Brudaremossen, säger Marianne Erlandsson, förvaltningschef på kretslopp och vatten.
Totalt nominerades 12 byggnader för både 2020 och 2021. Förutom de två vinnande bidragen delar juryn även ut två hedersomnämnanden. För år 2020 går hedersomnämnandet till Angereds resecentrum där Västtrafik är byggaktör och Wingårdhs arkitekter. För år 2021 går hedersomnämnandet till kontorshuset Emigranten där Castellum är byggaktör och Semrén & Månsson arkitekter.
Juryns motiveringar till pristagarna och hedersomnämnandena 2020 och 2021
Pristagare 2020: Lindholmens tekniska gymnasium
”Utmed Göta Älvs norra strand förändras sakta men säkert bilden av Göteborg. Staden lämnar den stolta tid då världens största båtar producerades för att nyfiket vända blicken mot framtidens teknik. Lindholmen präglas av detta skifte. Nya byggnader med skilda uttryck blandas fritt med gigantiska äldre tegelvolymer. Lindholmens tekniska gymnasiebyggnad avviker självständigt från de nya byggnadernas trend. Den knyter historiska band med sin bastanta volym, mörka prefabricerade tegelmur och fabriksformade tak. 17 meter långa råa fackverksbalkar av limträ, höga våningshöjder, blottad teknik, och ett centralt gigantiskt atrium leder invändigt vidare till en fantastiskt lekfull och flexibel fabriksvärld som då och då förstärks av undervisningens svetsloppor och doft av olja. Byggnadens funktioner är ledigt ordnade utmed dess fasader i en välregisserad hierarki där det centrala atriet och dess inbjudande gradängtrappa alltid tar emot och fördelar byggnadens flöden. Med en självklar kraft förenas här lärare, elever, historia och framtid i ett av Göteborgs bästa rum.”
Pristagare 2021: Brudaremossen lakvattenbyggnad
”Enkel och rättfram ligger den där, i dalgången strax nedanför Brudaremossens övertäckta soptipp. En tydlig nyttobyggnad för en serie av filter som renar det lakvatten som rinner ur deponin har här givits en gestaltning utöver det förväntade. En geometriskt snedskuren form, med fasad av mönsterskurna corténskivor och ett gräsbevuxet tak, sitter vackert i skogskanten mellan dammarna. En lekfull form som gör betraktaren nyfiken, och som lockar att veta mer med fokus på miljö och hållbarhet för framtiden. Genom det stora fönstret ser vi in i byggnaden med processen i fokus. Byggherren har tillsammans med arkitekten skapat en distinkt byggnad med en tydlig klang som spelar skönt tillsammans med platsen och naturen.”
Hedersomnämnande 2020: Angereds resecentrum
”Som ett prisma för kollektivtrafik och resenärer framstår Angereds resecenter som en byggnad utan baksida. En kraftig trästomme med uppglasad bottenvåning och en gyllene krona som lyfter sig över det stora skärmtaket vilket sträcker sig ut och ger skydd för den som väntar. Byggnadens sekvens av vridna pentagoner inskrivna i varandra i form av skärmtak, fasad och kärna ger en mångfacetterad byggnad och den geometriska leken tas vidare i den skimrande fasadens rombformade fjäll. Den publika bottenvåningens rymd har en förvånande lätthet vilket också följs upp i den konstnärliga utsmyckningen. Att det här är en byggnad som uppskattas av de tusentals som passerar här varje dag är tydligt. Bottenvåningens öppenhet har fått sin motsats i andra våningens pausutrymmen för förarna som avskärmas från omgivningen och med bara indirekt utsikt över den omgivande trafiken. Ett kanske önskat val men ovant för den tillfällige besökaren. En liten byggnad med tro på sig själv och som tydligt ställer sig själv i centrum för alla som vill se.”
Hedersomnämnande 2021: kontorshuset Emigranten
”Amerikahuset bär på en historia som omgivningen inte verkar bry sig om, förrän nu. Kontorshuset Emigranten tar första steget i en förändring av närområdet och erbjuder samtidigt en frisk fortsättning på kvarterets pausade klassicistiska arkitektur. Välartikulerade tegeldetaljer som takfötter, socklar och muröppningar har historiska släktdrag. Kontorshusens slentrianmässiga fönsterband hör inte hit annat än utmed den minst synliga sidan mot Amerikahuset. Likt många byggnader som är 100 år tål utsidan att granskas på nära håll. Murens öppningar med fönsterbleck av tegel, infällda brunanodiserade aluminiumkarmar, matchande invändiga nischer av rökt ek, redovisar ett fantastiskt hantverk! Fasadens omsorg påverkar också insidan positivt men orkar inte överrösta en invändigt oväntat standardiserad kontorshusproduktion. I en byggnad som gör allt för att blidka omgivningen är taket ett undantag. Lätt bångstyriga takvolymer samsas med en stor takterrass som kan samla husets hyresgäster till oslagbara sommar-AW.”
Per och Alma Olssons fond
Per och Alma Olsson var ett barnlöst grosshandlarpar som i sitt testamente från 1926 donerade pengar till Göteborgs Stad. Dels skulle en summa pengar gå till att köpa in konst till Göteborgs folkskolor, dels skulle 100 000 kronor användas till att årligen dela ut pris till förra årets bästa byggnad. Eller som det står i testamentet: "den byggherre som under nästföregående år färdigställt det eller de hus som visat sig bäst motsvara estetiska samt därjämte hygieniska och praktiska krav". Priset ska användas till konstnärlig utsmyckning eller annat som kan komma till glädje för andra.
Pristagare genom åren
Bland de senaste årens pristagare finns Bostadsrättsföreningen Viva, Däckhusen, Amhults kyrka, Kuggen på Lindholmen, Snowberry Hill i Hovås, Kville saluhall och Göteborgs krematorium.
Om juryn
Juryn består av fyra ledamöter och utnämns enligt testamentet av kommunfullmäktige, byggnadsnämnden, kulturnämnden och Tekniska samfundet i Göteborg, avdelning för husbyggnadskonst. Vem som helst kan nominera en byggnad.
Juryn för årets prisutdelning har bestått av: Ann Catrine Fogelgren utsedd av kulturnämnden, Carina Ridenius utsedd av kommunfullmäktige, Mattias von Geijer utsedd av byggnadsnämnden samt Mattias Gunneflo utsedd av Tekniska samfundet.
För mer information:
Mattias von Geijer, jurymedlem, bygglovarkitekt, stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad.
Telefon: 0707-611 722, e-post: mattias.von.geijer@sbk.goteborg.se
Nina Sunde, kommunikatör, stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad.
Telefon:031- 368 1826, e-post: nina.sunde@sbk.goteborg.se