Pressmeddelande -
Från idé till färdigt manus på Yrgo
Vad gör en bransch som har brist på utbildad personal? Jo, den går till Yrgo och ber om hjälp. Det råder brist på utbildade manusförfattare till TV-, film- och spelbranschen. Därför kontaktade produktionsbranschen Yrgo för att tillsammans med dem ta fram en yrkeshögskoleutbildning till manusförfattare. Den första kullen studerande startade i september 2019.
- Inom yrkeshögskolan har vi ett utbildningskoncept där en tredjedel av utbildningen är lärande i arbete, LIA, ute på företag, berättar Linda Almström som är utbildningsledare för manusförfattarutbildningen. Många av de studerande kommer att jobba som frilans för olika produktionsbolag, och förutom kunskap och erfarenhet ger LIA dem en möjlighet att bygga upp ett kontaktnät i branschen.
Hur bygger man upp en helt ny utbildning?
- Varje utbildning på Yrgo har en ledningsgrupp med representanter från branschen och skolan. Vi har ett tätt samarbete och skapar utbildningen tillsammans. Det är väldigt roligt att arbeta med en sådan hängiven bransch.
Inga typiska lektioner
Dragan Mitic är huvudlärare på utbildningen. Han är själv manusförfattare och har skrivit manus till film och utvecklat teveserier och har en bakgrund som journalist.
De studerande har 17 timmar lärarledd undervisning i veckan och 23 timmar till eget skrivande. Hur ser en typisk lektion ut?
- Det finns inga typiska lektioner, säger Dragan. Ibland är det jag som undervisar och ibland har vi gästföreläsare från branschen. Eftersom hela utbildningen är upplagd efter processen från idé till färdigt manus, så anpassas lektionernas innehåll till var i processen vi befinner oss. Nu har de studerande utvecklat sina projektbeskrivningar och önskat handledare bland de gästföreläsare som varit här.
Kreativ och strukturerad
Det var ett bra söktryck till utbildningen. Efter intervju och arbetsprov, där man bland annat bedömde de sökandes skriftliga och kommunikativa förmåga samt kreativa tänkande, blev hundra sökande så småningom tjugofem studerande.
Vad kännetecknar en bra manusförfattare?
- Vi människor har två hjärnhalvor. En är mer organiserad och en mer kreativ. Vi tänker och använder båda, men oftast är den ena lite mer dominerande. En bra manusförfattare behöver kunna växla mellan hjärnhalvorna. Den organiserade hjärnhalvan behövs för det långa strukturella berättandet. Den kreativa hjärnhalvan behövs för replikerna och för att kunna berätta det som är sant i nuet, i varje scen. Jag försöker tvinga dem att jobba med sin svagare sida. Men en bra manusförfattare måste också ha intresse för människor, människans natur och drivkrafter, och hen måste ha empati för annars kan hen inte väcka empati hos andra.
Vilka är det som går på utbildningen?
- Det är en väldigt blandad skara mellan 20 och 54 år med olika bakgrunder. En del är utgivna författare, någon från reklambranschen, några är journalister och kommunikatörer. Men det finns också de som inte alls haft ett skrivande yrke utan ville skola om sig helt. Det är väldigt givande och lärorikt med en sådan blandad grupp, säger Dragan.
I samverkan med arbetslivet
För att få starta en yrkeshögskoleutbildning måste skolan ansöka hos Myndigheten för yrkeshögskolan. Utbildningarna ska svara mot arbetslivets behov av kvalificerad yrkeskompetens och drivas i samverkan med företag och andra arbetsgivare.
- Vi blev beviljade två utbildningsstarter. Den första omgången startade i höstas och nästa startar nu i höst. I juni ska vi ansöka på nytt, och i januari 2021 får vi besked om vi blir beviljade fler starter, berättar Linda.
Om Yrgo
Yrgo, högre yrkesutbildning Göteborg har ett av Sveriges bredaste utbud av yrkeshögskoleutbildningar. Yrgo tillhör Göteborgs Stads utbildningsförvaltning.
Text: Gunilla Ottosson