Pressmeddelande -
Fortsatta utmaningar i förskolan under 2021
Budget i balans, ökat stöd till rektorer och många utmaningar till följd av pandemin. Det visar förskoleförvaltningens årsrapport för 2021. Det behövs också fortsatta insatser för att skapa en likvärdig förskola för alla barn i Göteborg.
Förskoleförvaltningen avslutar 2021 med en positiv budgetavvikelse på 173,9 miljoner kronor och en budget i balans. Det positiva resultatet beror bland annat på att nämnden fått statlig ersättning för sjuklönekostnader och på lägre personalkostnader under året. Under augusti 2021 genomförde förvaltningen en större omorganisation, som bland annat innebar ett nytt chefsled i form av biträdande utbildningschefer.
− Med det nya chefsledet vill vi öka stödet till rektorerna och ge dem möjlighet till större fokus på pedagogiskt utvecklingsarbete, säger Elisabet Nord, direktör på förskoleförvaltningen.
Pandemin har fortsatt haft en inverkan på förskolans verksamhet och påverkat kontinuiteten för både barn och medarbetare i förskolan. Öppna förskolans verksamhet har delvis varit stängd under året eller bedrivit verksamhet digitalt.
Fortsatta utmaningar
Alla barn ska få tillgång till undervisning av hög kvalitet och förskolan ska kompensera för barns olika förutsättningar. Årsrapporten för 2021 visar bland annat att förvaltningen behöver fortsätta med insatser för att öka likvärdigheten i förskolan. Antalet inskrivna barn i utsatta områden fortfarande är lägre jämfört med andra områden i staden. För att öka deltagandet är uppsökande verksamhet och den öppna förskolan viktiga insatser. Fördelningen av legitimerade förskollärare i staden fortsätter att vara ojämn.
− Det pågår flera insatser för att öka likvärdigheten i förskolan. Det är ett viktigt arbete som vi kommer att fortsätta att prioritera under 2022, säger Elisabet Nord, direktör på förskoleförvaltningen.
Tack vare statsbidrag har förvaltningen kunnat anställa fyra språkutvecklare och en samordnare som ska arbeta med språk-utvecklande insatser i förskolan. Förskoleförvaltningen fortsätter också satsa på det digitala läsverktyget, Polyglutt, som har böcker inlästa på ett 60-tal olika språk. En forskningsrapport som tagits fram visar bland annat att läsverktyget bidrar till ett ökat intresse för böcker bland barnen.