Pressmeddelande -
Förskoleförvaltningens årsrapport 2020
Förskoleförvaltningens resultat för 2020 visar en budget i balans. Igår fattade förskolenämnden beslut om årsrapporten som beskriver ett år präglat av en pandemi och fortsatta utmaningar för att skapa en likvärdig förskola.
Allt fler barn går i förskolan i Göteborgs Stad. Drygt 30 000 barn är nu inskrivna i förskolan vilket är 84,5 procent av alla barn i staden och fler än föregående år. Under 2020 fick alla barn en förskoleplats inom fyra månader och 91 procent har fått plats på en förskola nära sitt hem, en ökning med 2 procentenheter jämfört med 2019.
Covid -19
Nya arbetssätt, restriktioner och riktlinjer har definierat året med covid -19. Det har till exempel inneburit nya rutiner med hämtning och lämning av barn utomhus och en öppen förskoleverksamhet som gick över till att erbjuda utomhusverksamhet våren 2020.
Budget i balans
Förvaltningen avslutar 2020 med ett överskott på 161,2 miljoner kronor och en budget i balans. Överskottet beror bland annat på att nämnden fått statlig ersättning för sjuklönekostnader. Kostnaderna har ökat under året och är 51,4 miljoner kronor högre än beräknat, bland annat på grund av ökade lokalkostnader.
Fler förskollärare vill arbeta i utsatta områden
En jämnare fördelning av legitimerade förskollärare över staden är viktigt för att öka likvärdigheten i förskolan. En kartläggning från hösten 2020 visar att många förskollärare kan tänka sig att arbeta i ett utsatt område om det finns rätt förutsättningar för det. Under 2021 ska förvaltningen ta fram aktiviteter som kan underlätta förskollärares möjlighet att röra sig mellan förskolor.
Vårdnadshavare är nöjda med förskolan
Förra årets enkät till vårdnadshavare visar en hög upplevd kvalitet av förskolans arbete, bland annat i hur förskolan uppmuntrar till lek, lärande och språkutveckling. Av 5 möjliga poäng får verksamheten 4,24 i nöjdhet.
Fortsatta utmaningar men också flera satsningar
Förvaltningen har fortfarande utmaningar kopplade till nämndens förstärkningsområden som bland annat handlar om att öka likvärdigheten mellan förskolor för att alla barn ska få tillgång till undervisning av hög kvalitet och kompensera för barns olika förutsättningar.
Utmaningarna är bland annat:
- Fördelningen av legitimerade förskollärare är fortsatt ojämn över staden. Flera insatser pågår för att kompetensen ska komma bättre till nytta i de områden där den behövs som mest.
- Förbättra uppföljning och analys av undervisningen och använda mått som visar vilken effekt och kvalitet undervisningen har för barnen i förskoleverksamhet.
Förvaltningen har också genomfört flera satsningar under året, några exempel är:
- En ny karriärväg för barnskötare har tagits fram genom en fördjupad barnskötarutbildning som startar i början av 2021.
- Förvaltningen har tagit fram en långsiktig digitaliseringsstrategi. Digitalisering är viktigt för att göra förskolan mer likvärdig där barn bland annat ska få använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande.
- Under året köpte förvaltningen också in läsplattor till alla medarbetare som arbetar med barn i förskolan och förbättrade alla förskolors trådlösa nätverk.
Klicka här för länk till årsrapporten 2020.
Har du frågor, kontakta:
Elisabet Nord, direktör förskoleförvaltningen, 031-368 03 88
Staffan Lekenstam, avdelningschef verksamhetsstyrning och utveckling, 070-317 91 19