Pressmeddelande -
Fler äldreboendeplatser i Göteborg- som även blivit en mer tillgängligare stad
I Krokslätt, vid Ebbe Lieberathsgatan, ska ett nytt äldreboende med 100 platser byggas. Här ska en ny detaljplan tas fram för hela området. Göteborg har blivit en mer tillgänglig stad. Under 2018 ansökte 3 258 göteborgare om bostadsanpassning och 67 procent av stadens publika anläggningar inventerades i tillgänglighet och enkelt avhjälpta hinder. Det är några ärendena som togs upp på fastighetsnämnden den 18 mars.
Härskogens boende säljs
Göteborgs Stad ska sälja Härskogens boende i Lerums kommun. I första hand går försäljningserbjudandet till hemkommunen.
Härskogens boende har varit i Göteborgs Stads ägor i 50 år, och har använts för boende- och vårdverksamhet av olika slag. Bland annat har det under de senaste åren varit boende för ensamkommande barn samt akut- och jourboende för ungdomar.
Hyresavtalet med ett offentligt ägt vårdbolag upphörde vid senaste årsskiftet och lokalsekretariatet konstaterar att Göteborgs Stad inte har något behov av de nu tomma lokalerna i grannkommunen. Enligt fastställd rutin ska byggnader/anläggningar som inte längre behövs av staden överlämnas till fastighetsnämnden för vidare hantering.
Anläggningen ligger invid Härskogens friluftsområde och har badplats i Härsjön. Lerums kommun har visat intresse att förvärva anläggningen och kommer erbjudas köpa till marknadsmässiga villkor. Om inte uppgörelse nås blir det försäljning på den öppna marknaden via fastighetsmäklare.
För mer information:
Henrik Rosengren, förhandlingsledare på strategiska avdelningen, 031-368 12 61.
Nytt äldreboende ska byggas i Krokslätt
Ett nytt äldreboende med 100 platser och förbättrade möjligheter för Internationella Engelska skolan. Det är innehållet i en markanvisning vid Ebbe Lieberathsgatan, Krokslätt som nämnden beslutade om.
Området, som Göteborgs Stad idag är markägare för, är cirka 2 000-3 000 kvadratmeter och ligger väster och norr om Internationella Engelska skolan. Dess byggnader ägs av Hemsö fastighets AB som nu genom direktanvisning får möjlighet att med tillskottsmarken förverkliga sina planer.
Bakgrunden till markanvisningen är att skolan idag har ett tillfälligt bygglov som inte kan förlängas då gällande detaljplan säger att användningen ska vara för industri. Arbetet med en ny detaljplan har påbörjats men pausats eftersom det inte finns tillräcklig yta för skolgård inom nuvarande fastighet och skolan saknar dessutom andra nödvändiga lokaler, exempelvis idrottshall.
Hemsö anger i sin ansökan om direktanvisning att den kommunala marken är nödvändig för att åstadkomma utemiljöer med tillräcklig yta och kvalité för både skola och äldreboende.
Fastighetskontoret har bedömt att tillskottet av kommunens mark behövs för att behålla skolan och skapa ett äldreboende på platsen.
Stadsbyggnadskontoret avser att inom kort starta detaljplanearbete som, förutom nu aktuella området, omfattar ett större område vid Ebbe Lieberathsgatan, som ska innehålla en kommunal skola, en större förskola samt bostäder.
För mer information:
Åsa Hüffmeier, utvecklingsledare på strategiska avdelningen, 031-368 10 66.
Drygt 3 200 sökte bidrag för bostadsanpassning under 2018
Under 2018 fick fastighetskontoret in 3 258 ansökningar om bidrag för anpassning av bostaden. Totalt uppgick beloppet för anpassningsbidrag till 64,2 miljoner kronor. Det framgår i en rapport från fastighetskontoret.
De vanligaste anpassningarna som åtgärdades var trösklar, montering av stödhandtag, reparation av teknisk utrustning samt installation av dörröppnare och spisvakt.
Antalet ansökningar var 12 procent lägre än under 2017. Samtidigt ökade kostnaderna för bidragen med 4 procent.
En undersökning bland de som ansökt visar att andelen som är mycket nöjda med fastighetskontorets handläggning är fortsatt hög.
För mer information:
Annika Jenefeldt, enhetschef för bostadsanpassningsenheten, 031-368 10 30
Göteborg funkar bättre genom åtgärdsarbetet
67 procent av stadens 3 219 publika anläggningar var under 2018 inventerade vad gäller tillgänglighet och enkelt avhjälpta hinder (EAH). Samtidigt åtgärdades under 2018 tio procent av stadens anläggningar för att bli mer tillgängliga.
År 2011 tog kommunstyrelsen ett beslut att Göteborg ska bli en stad tillgänglig för alla och fastighetskontoret har uppdraget att samordna arbetet. I detta ligger att systematiskt inventera publika anläggningar och offentliga miljöer och därigenom identifiera enkelt avhjälpta hinder, åtgärda dessa, samt även informera allmänheten om hur det ser ut i stadens publika anläggningar.
I kommunfullmäktiges budget för 2019 anslogs 25 miljoner kronor för åtgärdsarbete, utöver de 71 miljoner som tidigare anslagits. Under våren kommer fastighetskontoret tillsammans med lokalförvaltningen att ta utreda förutsättningarna för det långsiktiga arbetet med EAH.
För mer information:
Andreas Johansen, utvecklingsledare för tillgänglighetsfrågor, 031-368 09 61
För mer information om de politiska besluten: David Lega (KD) ordförande fastighetsnämnden, 0735- 123 456.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Fastighetskontorets uppdrag är att skapa förutsättningar så att fastighetsnämnden kan uppfylla bostadsförsörjningsansvaret den har i Göteborg. Fastighetskontoret förvaltar även merparten av den kommunala marken i Göteborg som består av cirka 55% av den totala markytan i staden.
Fastighetsnämnden är det politiska organ inom Göteborgs Stad som har bostadsförsörjningsansvaret och äger merparten av den kommunala marken i Göteborg. Nämnden nyttjar den kommunala marken som ett strategiskt verktyg och anvisar mark till utvalda byggaktörer så att fler bostäder kan byggas i Göteborg.