Pressmeddelande -
EU:s storstäder vill satsa på sociala rättigheter för alla
"Europas större städer vill arbeta med EU:s institutioner och medlemsstater för att garantera sociala rättigheter för alla. Eftersom städerna arbetar närmast medborgarna och ofta möter deras problem först, kan vi bära denna kunskap till centrum av EU:s politik. Men vi behöver partners på alla nivåer som är villiga att arbeta med oss så att vi tillsammans kan förbättra människors liv."
Det var det viktigaste budskapet från EUROCITIES Social Affairs Forum i Göteborg idag, där uttalandet "Sociala rättigheter för alla" presenterades offentligt. 140 städer från hela Europa har undertecknat uttalandet och man kräver engagemang och stöd från både medlemsstaternas regeringar och EU:s institutioner för att bygga ett mer integrerat och sammanhängande Europa. Mer än hälften av principerna och rättigheterna i den europeiska pelaren för sociala rättigheter har en direkt koppling till lokal nivå. Det är städerna som kan se till att de tjugo rättigheterna blir verklighet, men då behöver Europas städer stöd och erkännande från EU och medlemsstaternas regeringar.
På konferensen i Göteborg talade Andreas Schönström, vice ordförande för EUROCITIES Social Affairs Forum och vice borgmästare i Malmö:
-Fattigdomen har ökat i Europa. Fler européer lever i fattigdom jämfört med före den ekonomiska krisen. EU och alla regeringen måste investera i jämlikhet för att undvika barnfattigdom och utsatthet. Vi behöver de europeiska institutionerna för att ändra EU: s ekonomiska modell så att vi kan stödja långsiktiga sociala investeringar. Social sammanhållning har för länge försummats på EU-nivå på bekostnad av ekonomisk tillväxt - det är dags att agera nu! Vi är redo att samarbeta med EU-institutionerna och medlemsstaterna för att på ett konkret sätt förbättra våra medborgares liv. "
Även Marina Johansson, kommunalråd för sociala frågor i Göteborgs stad, talade på konferensen:
-Sociala rättigheter borde garanteras för alla invånare i EU genom att vi bygger ett mer integrerat och sammanhängande Europa. I Göteborg satsar vi långsiktigt genom Jämlikt Göteborg för att skapa bättre sammanhållning och välfärd som når alla. Städer och kommuner har en nyckelroll i arbetet för ett social hållbart Europa.
EUROCITIES uppmanar EU och medlemsstaterna att:
• Säkra att städerna får ett meningsfullt deltagande i beslutsfattandet.
• Ta resurser från de europeiska struktur- och investeringsfonderna för att genomföra de 20 rättigheterna i den sociala pelaren och kanalisera dessa resurser direkt till den lokala nivån där de behövs mest.
• Länka genomförandet av den europeiska pelaren för sociala rättigheter till den urbana agendan för EU.
• Anta en rekommendation från Europeiska rådet för att stärka rätten till prisvärda bostäder för alla.
• Ändra och förnya EU:s ekonomiska modell så att man ersätter åtstramningsåtgärder med sociala investeringar.
Europas städer är redo att arbeta med EU:s institutioner och medlemsstater för att göra sociala rättigheter till verklighet och är redo att ta ledningen för ett starkare socialt Europa.
Hela uttalandet om sociala rättigheter från Eurocities SAF kan du läsa om du skrållar allra längst ner på denna webbsida.
Tidigare pressmeddelande om Eurocities SAF:s konferens i Göteborg kan du läsa här:
Europeiska storstäder samlas i Göteborg för kraftfull satsning på sociala rättigheter
Kontaktpersoner för media:
Andreas Schönström, vice ordförande för EUROCITIES Social Affairs Forum, kommunalråd (S) och vice borgmästare i Malmö
Tel: 070-911 68 97
Marina Johansson, kommunalråd (S) för sociala frågor i Göteborg
Tel: 0730-300763
För faktafrågor om konferensen:
Louise Stiernström, utvecklingsledare för internationella frågor i Social resursförvaltning. Göteborgs stad
31 367 94 67
louise.stiernstrom@soicalresurs.goteborg.se