Pressmeddelande -
Ett seminarium för att riva hinder och skapa ett universellt utformat Göteborg
Kan Göteborg bli en stad där personer med funktionsnedsättningar är fullt delaktiga i samhället fram till 2026? Det är i alla fall målet med det program som Göteborgs kommunfullmäktige har slagit fast. På Frihamnsdagarna arrangerar Göteborgs Stads förvaltning för funktionsstöd ett seminarium där den frågan ställs. Medverkar gör bland andra Göteborgs Stads funktionshinderombudsman Ola Hendar.
Problemen är fortfartfarande många för personer med funktionsnedsättningar. Ola Hendar kommer under seminariet ”Hur blir Göteborg en stad med full delaktighet där alla kan ta sig fram?” att peka på problem med boenden, lokaler, stadsmiljöer och olika tjänster som inte är utformade för att passa alla.
- Livsvillkoren blir inte jämlika när samhället inte är utformat för att passa alla, säger han.
Det är Ola Hendars uppdrag att följa upp vad Göteborgs Stads alla förvaltningar och bolag gör för att uppfylla fullmäktiges mål om full delaktighet för personer med funktionsnedsättningar. I år vill han särskilt ha svar på hur stadens förvaltningar och bolag jobbar med universell utformning. Universell utformning går ut på att skapa lösningar som fungerar för så många som möjligt.
- Då gäller det att tänka på jämlikhet och flexibilitet i allt man gör, säger Maria Bernström Printz, utvecklingsledare för universell utformning på Göteborgs Stads fastighetskontor.
Hon kommer att vara med i seminariet under Frihamnsdagarna. Där kommer hon att ge sina tips på hur det går att arbeta med universell utformning.
Konkreta tips för universell utformning
Med i seminariet är också två personer som har konkreta erfarenheter av att göra lösningar som är universellt utformade. Det handlar om Johan Blomqvist, projektledare på Göteborgs Stads park- och naturförvaltning, som kommer att dela med sig av sina erfarenheter från arbetet med Brunnsparkens nya utformning, och Svante Thun, projektledare på Göteborgs Stads fastighetsbolag Higab, som kommer att berätta om ombyggnaden av Börsen och dess grannfastigheter på Gustav Adolfs torg.
- Syftet med seminariet är att visa på att det går att bygga nytt och bygga om så att det blir anpassat för alla. Vi vill inspirera fler till att utforma stadsmiljöer, lokaler och tjänster universellt. Det vill vi göra för att underlätta för de personer som vi jobbar med inom vår förvaltning. De upplever olika hinder varje dag, säger Linda Wenthe, avdelningschef för kvalitet och utveckling inom Göteborgs Stads förvaltning för funktionsstöd, som kommer att vara moderator för seminariet.
Fakta om seminariet ”Hur blir Göteborg en stad med full delaktighet där alla kan ta sig fram?”
Tid: Fredagen 26 augusti 2022, klockan 14.00-14.00
Plats: Frihamnsdagarna, Bananpiren, Paviljong 1, scen Fadime.
Arrangör: Göteborgs Stads förvaltning för funktionsstöd.
Medverkande: Ola Hendar, Göteborgs Stads funktionshinderombudsman, Maria Bernström Printz, utvecklingsledare Göteborgs Stads fastighetskontor, Svante Thun, projektledare Higab, Johan Blomqvist, projektledare Göteborgs Stads park- och naturförvaltning. Moderator: Linda Wenthe, avdelningschef Göteborgs Stads förvaltning för funktionssstöd.
Kontaktpersoner:Johan Flanke, kommunikatör förvaltningen för funktionsstöd, 072-8565134, johan.flanke@funktionsstod.goteborg.se