Pressmeddelande -
Budget 2021 i förskoleförvaltningen
Förskolenämnden har beslutat om förskoleförvaltningens övergripande budget för 2021. Barnpengen ökar med 2,8 procent. För att kunna göra det behöver förvaltningen genomföra åtgärder för att nå budget i balans nästa år.
Kommunfullmäktige ger förskoleförvaltningen en budget på drygt 4,4 miljarder kronor nästa år, det är 1,3 procent mer än förra året. Trots en utökad budgetram har förvaltningen en obalans i budget på cirka 70 miljoner kronor.
Barnpengen ökar
Barnpengen ökar med 2,8 procent nästa år.
Åtgärder för budget i balans
Förskolenämnden har beslutat om åtgärder som förvaltningen behöver genomföra för att nå budget i balans 2021. Förvaltningen får bland annat i uppdrag att använda eget kapital och utnyttja en del av reserven för riskhantering för att balansera budgeten.
- Att vi höjer barnpengen är ett resultat av att förvaltningen arbetat fram andra effektiviseringsåtgärder. Det innebär högre risker i budgeten som ställer höga krav på att förvaltningen har en budget i balans kommande år, säger Elisabet Nord, förvaltningsdirektör.
Satsningar i budget Under 2021 fortsätter arbetet med att öka likvärdigheten och kvaliteten för barns lärande och utveckling. Exempel på områden med särskilt fokus under 2021 är:
- Genomföra särskilda språksatsningar i förskolan.
- Erbjuda samtliga 4- och 5-åringar som går i förskola i Göteborg ett årligt avgiftsfritt besök på Alfons Åbergs Kulturhus.
Beslut i kommunstyrelsen 16 december
Kommunstyrelsen beslutade idag, 16 december, att föreslå att kommunfullmäktige frigör ytterligare resurser som förskolenämnden kan använda under 2021. Det är ännu inte bestämt när kommunfullmäktige tar ställning till förslaget.
Vid frågor, kontakta
Elisabet Nord, direktör förskoleförvaltningen, 031-368 03 88
Hakan Önal (M), ordförande förskolenämnden, 0707-73 61 59
Budgethandlingen i sin helhet hittar du under nämndhandlingar på goteborg.se
Fakta
Uträkning av barnpengen 2021
Barnpengen utgör den största delen av budgeten och fördelas som en summa per barn. Hur mycket pengar en förskola får beror bland annat på antalet inskrivna barn och socioekonomiska förhållanden.
Barnpengen består av ett grundbelopp som fördelas lika för alla och ett strukturbelopp som fördelas utifrån en resursfördelningsmodell. Modellen är utformad för att styra mot en ökad likvärdighet i förskolan genom att mer resurser styrs dit behoven är som störst. I budgeten är 95 procent av barnpengen grundbelopp och 5 procent strukturbelopp.
Barnpengen ökar med totalt 2,8 procent. Efter att ramen till barnpengen är fastställd och belopp per barn är beräknade görs avdrag för de kommunala förskolorna. De avdrag som görs för de kommunala förskolorna avser budget för till exempel hyror, måltid, vaktmästeri, lokalvård och barnhälsa som bokförs centralt i förskoleförvaltningen. När avdragen är genomförda blir ökningen av barnpengen 1,5 procent för de kommunala förskolorna.