Pressmeddelande -
Brister i hanteringen av privata medel för personer med funktionsnedsättning
Stadsrevisionen har granskat hur nämnden för funktionsstöd hanterar privata medel för personer med funktionsnedsättning. Granskningen visar att nämnden saknar riktlinjer och rutiner samt att de brister i hantering, redovisning och förvaring. Det saknas till exempel skriftliga överenskommelser om hanteringen. Kassaböcker är inte upprättade på ett korrekt sätt och ibland saknas de helt. Det förekommer även att kassaskrin har förvarats olåsta.
Personalen efterfrågar stöd och information om hanteringen
Granskningen har varit inriktad på hur privata medel hanteras inom så kallade bostäder med särskild service. I granskningen blir det tydligt att nämnden inte har beslutat om några riktlinjer eller rutiner för hur personalen på boendena förväntas hantera, redovisa eller förvara privata medel. Samtidigt efterfrågar personalen mer stöd och information om hur de ska agera. Bengt Bivall, ordförande för stadsrevisionen:
– Det pågår ett arbete inom förvaltningen med att ta fram anvisningar och rutiner men det saknas ett gemensamt och strukturerat arbetssätt. Nämnden behöver upprätta riktlinjer och rutiner som beskriver hur hanteringen ska gå till.
Kassaböcker saknas eller är inkorrekta
Granskning visar även att det i flera fall saknas skriftliga överenskommelser mellan den enskilde, god man och boendet som beskriver hur privata medel ska hanteras. Kassaböckerna är i flera fall upprättade på ett inkorrekt sätt och för ett flertal hyresgäster saknas det kassaböcker helt. På två av boendena förvaras hyresgästernas privata medel och tillhörigheter i olåsta skåp och kassaskrin.
Saknar systematisk uppföljning av hantering och redovisning
I granskningen framkommer också att redovisningen till god man eller förvaltaren sker med väldigt olika intervall, från var tredje månad till att det inte sker alls. Förvaltningen tar inte heller några stickprov på hur privata medel hanteras och redovisas i verksamheterna.
– Under 2022 har nämnden begärt viss information om förvaltningens kontanthantering, vilket är positivt. Men det saknas en systematisk uppföljning och kontroll. Vi bedömer att nämnden inte kan säkerställa att privata medel hanteras korrekt eller om den interna kontrollen är tillräcklig utan systematisk uppföljning, säger Bengt.
Ytterligare granskningar klara
Rapporten om hanteringen av privata medel för personer med funktionsnedsättning beslutades den 22 november. Samtidigt beslutade stadsrevisionen om ytterligare två rapporter – Konsultanvändning i Göteborgs Stad och Kontinuitetsförmåga i samhällsviktiga verksamheter i Göteborgs Stad. Du hittar samtliga rapporter på stadsrevisionens webbplats.
Fakta
Den kommunala revisionens uppdrag är att granska den verksamhet som bedrivs i kommunen. Revisorerna granskar om verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, om räkenskaperna är rättvisande och om den interna kontrollen som görs inom nämnderna är tillräcklig.
Revisorerna är förtroendevalda och utses av kommunfullmäktige. I granskningen använder de förtroendevalda revisorerna så kallade sakkunniga biträden, det vill säga yrkesrevisorer.