Pressmeddelande -
Beslutat av Social resursnämnd 25 oktober 2017
Handlingarna som ligger till grund för besluten hittar du här
Förstudie Social Science Park
Förvaltningen har gjort en förstudie om en Social Science park. En Science Park innebär en mötesplats där företag samarbetar och får stöd i sin utveckling i samarbete med akademi och forskning. Bakgrunden till förstudien är att det inom arbetet för social hållbarhet behövs både nya innovationer och utveckling av nuvarande metoder och arbetssätt, för att bättre möta sociala utmaningar.
Förstudien visar bland annat att det stora intresse och engagemang som alla intervjuade parter i förstudien har uttryckt är ett starkt skäl för att fortsätta förberedelserna för att starta en Social Science Park. En förutsättning är att staden samtidigt aktivt arbetar för att förändra organisationskultur, ledning och styrning och ökar sitt externa samarbete med andra aktörer i samhället.
Svar till kommunstyrelsen avseende remiss från Socialdepartementet - Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa
Kommissionen för jämlik hälsa lämnade i juni 2017 sitt slutbetänkande. Förvaltningens synpunkter är att slutbetänkandet går helt i linje med stadens långsiktiga arbete för ett jämlikt Göteborg. Målområdena som kommissionen lyfter fram överensstämmer väl med stadens egna fokusområden.
Förvaltningen delar även kommissionens slutsatser om vikten av ett långsiktigt, tvärsektoriellt arbete. För att främja en god och jämlik hälsa måste det finnas förutsättningar för ett främjande och förebyggande arbete.
Social resursnämnd beslutade att tillstyrka remissen från Socialdepartementet – Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa.
Förslag till Göteborgs Stads program för en jämlik stad 2018-2026
Göteborgs Stads program för en jämlik stad 2018-2026 omfattar samtliga nämnder och styrelser för perioden 2018-2026. Syftet med programmet är att peka ut viktiga målområden och strategier som aktörer i Göteborg ska samlas kring och tillsammans bidra till att minska skillnaderna i livsvillkor i staden. Programmet lyfter fram fyra målområden som tillsammans visar vad det samlade jämlikhetsarbetet i Göteborgs Stad ska rikta in sig mot för att nå målet ”Göteborg ska vara en jämlik stad”.
Social resursnämnd beslutade att godkänna Göteborg Stads program för en jämlik stad 2018-2026 samt att översända förslaget till stadsledningskontoret för fortsatt beredning.
Förvaltningens förslag till budget 2018
Social resursnämnd godkände förvaltningens förslag till budget 2018. Budgeten har tre prioriterade mål:
- Göteborg ska vara en jämlik stad: Social resursförvaltning är processägare för målet och ansvarig för fokusområdets övergripande och strukturella förutsättningar. Alla stadsdelar, fackförvaltningar och bolag deltar i arbetet och samverkan sker med den idéburna sektorn och näringslivet.
- Individ- och familjeomsorg ska skapa mer jämlika livschanser för stadens invånare: Social resursnämnd är tillsammans med SDN Askim-Frölunda-Högsbo processägare för målet. Förebyggande insatser tidigt i barns liv och anpassade insatser riktade till socioekonomiskt svagare grupper har stor betydelse för att motverka sociala problem och därmed minska behovet av mer ingripande insatser från individ- och familjeomsorgen.
- Kund- och brukarorienteringen ska öka: Förvaltningen ska systematiskt utveckla verksamheterna för att skapa största möjliga nytta, samt skapa former för delaktighet och inflytande.
Därutöver ska nämnden bidra till ytterligare mål och uppdrag i kommunfullmäktiges budget.
Ansökan om stimulansmedel för ett mer hållbart arbetsliv till Nämnden för arbetsmarknad och sysselsättning
Social resursnämnd beslutade att godkänna ansökningarna om stimulansmedel som verksamhetsområdena Integration, Stöd till familjer och individer, samt Boende och Socialjour arbetat fram, samt att översända dem till Nämnden för arbetsmarknad och sysselsättning.
Nämnden för arbetsmarknad och sysselsättning har gjort en utlysning med möjlighet för stadens nämnder att söka stimulansmedel för utvecklingsprojekt med syfte att skapa ett mer hållbart arbetsliv. Inom Social resursförvaltning finns flera verksamheter med ansträngda arbetsmiljöer, med en försvårad arbetsmiljö utifrån kris/trauma och/eller tungt belastade klienter.
Bidrag ska ge bättre trafiksäkerhet för nyanlända
Social resursnämnd fördelade 240 000 kronor till föreningen Nationella föreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF). Projektet som föreningen får medel till består av två delar. Den första delen handlar om att genomföra en dag om trafiksäkerhet tillsammans med myndigheter och organisationer som arbetar med trafik och trafiksäkerhet. Ämnet för dagen är mångfald i trafiken.
Projektets andra del handlar om att nå ut med information om trafiksäkerhet genom att samarbeta med andra organisationer och ordna träffar i deras lokaler. NTF ska även informera via närradion som sänder på olika språk.
Nya avgifter för tillsyn av tobak och folköl
Social resursnämnd beslutade att föreslå att kommunfullmäktige höjer tillsynsavgifterna för tobak och folköl. Syftet är att täcka Tillståndsenhetens kostnader för tillsyn enligt alkohollagen och tobakslagen. Avgifterna har varit oförändrade sedan år 2007. Tillsynsavgift för en produkt (till exempel enbart folköl) föreslås bli 2 500 kronor per år medan tillsyn av både folköl och tobak ska kosta 3 500 kronor per år.
Nämnden föreslår också att avgifterna justeras årligen med hänsyn till förändringar i Sveriges kommuners och landstings Omsorgsprisindex (OPI).
Svar på remiss från Socialdepartementet om reglering av alkoholglass med flera produkter
I en utredning tillsatt av regeringen föreslås att samma regler ska gälla för försäljning av alkoholglass som för andra alkoholhaltiga drycker. Därmed blir alkoholglassen och liknande produkter bara tillgänglig på Systembolaget eller på restauranger med serveringstillstånd.
Nämnden beslutade att tillstyrka förslaget i delbetänkandet om reglering av alkoholglass med flera produkter.
Svar till kommunstyrelsen på motion av Helene Odenjung (L) om att ändra serveringstiderna
Ärendet bordlades.
Göteborgsförslag bereds inte vidare
I juli publicerades göteborgsförslaget ”Låt de unga få stanna". Förslaget är att Göteborgs Stad ska använda det extra statliga kommunbidraget för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen till att teckna avtal med Agape och Reningsborg, genom så kallat Idéburet offentligt partnerskap, IOP. Avtalet ska enligt förslaget användas till att låta asylsökande som fyller 18 år med adress i Göteborg bo kvar, så att de slipper flytta till Migrationsverkets boende.
Den 6 oktober beslutade kommunstyrelsen att det utökade statliga kommunbidraget på först 2 miljoner kronor och sedan ytterligare 8,8 miljoner kronor ska gå till Social resursnämnd för att förstärka stödet till asylsökande ensamkommande som fyller 18 år. Göteborgsförslaget bereds därför inte vidare.
Ny prislista för boende för ensamkommande barn
Social resursnämnd beslutade om en ny prislista över boenden för ensamkommande barn och unga. Den nya prislistan innebär sänkta priser för boendeplatser och ska gälla från 1 november. I juli i år införde Göteborgs Stad ett köp- och säljsystem av boendeplatser för ensamkommande barn och unga. Samtidigt började nya, statliga ersättningsnivåer gälla och den nya prislistan är en ytterligare anpassning till det.
Ny prisnivå för dagläger
Social resursnämnd har beslutat att införa prisnivån "mycket hög" för barn, unga och vuxna som har dagläger som korttidsvistelse utanför hemmet, enligt LSS eller SoL. Prisnivån utgår från deltagarens omsorgsnivå och finns sedan tidigare för helgläger.
Återkoppling av trygghetsskapande åtgärder vid Kanaltorget
Social resursförvaltning har tillsammans med flera andra förvaltningar och bolag, polisen, privata aktörer och ideella föreningar anordnat aktiviteter vid Kanaltorget under sommaren. Till exempel boule, loppis, dans, parkour och uppträdanden. Syftet har varit att göra Kanaltorget till ett tryggt område där alla känner sig välkomna. Området har länge varit problematiskt och många har upplevt platsen som otrygg med kriminalitet och droger.
Uppföljningen visar att aktiviteterna bidragit till att Kanaltorget upplevts som en tryggare plats. Färre ordningsstörande incidenter har rapporterats in och de inblandade är också nöjda med planeringen och genomförandet.
Svar på remiss från Justitiedepartementet - Promemorian Frekventa och omfattande ärenden om utlämnande av allmän handling
Social resursnämnd och ytterligare några nämnder och bolag har fått i uppdrag att svara på en remiss från Justitiedepartementet om promemorian Frekventa och omfattande ärenden om utlämnande av allmän handling (Ds 2017:37). I promemorian föreslås att myndigheter, om det finns särskilda skäl, ska kunna ta ut förskottsbetalning vid utlämnande av papperskopior av allmänna handlingar. Detta eftersom det förekommer att fakturorna inte betalas.
Förvaltningen är positiv till förslaget, men ser en viss problematik i att föra register över de enskilda som begär ut allmänna handlingar, utifrån både rätten att vara anonym och även gällande lagstiftning (PuL 1998:204).
Social resursnämnd beslutade att tillstyrka promemorian, med beaktande av förvaltningens överväganden, och att sända yttrandet till kommunstyrelsen.
Sammanträdestider år 2018 för nämnden och utskottet
Social resursnämnd beslutade om mötestider för nämnden och utskottet samt planeringsdagar för nämnden för år 2018.
Social resursnämnds sammanträdestider år 2018:
• 24 januari
• 7 februari
• 21 februari
• 21 mars
• 18 april
• 23 maj
• 20 juni,
• 22 augusti
• 19 september
• 24 oktober
• 21 november
• 19 december
Social resursnämnds utskotts sammanträdestider år 2018:
Tillståndsutskottet:
• 31 januari
• 28 februari
• 28 mars
• 25 april
• 30 maj
• 27 juni
• 29 augusti
• 27 september
• 31 oktober
• 28 november
• 12 december
Individutskottet:
• 17 januari
• 6 februari
• 6 mars
• 4 april
• 24 april
• 22 maj
• 19 juni
• 15 augusti
• 4 september
• 2 oktober
• 6 november
• 4 december
Planeringsdagar för Social resursnämnd:
5-6 april och 30 november.
Halina Lind nytt personuppgiftsombud
Social resursnämnd beslutade att utse Halina Lind till nytt personuppgiftsombud och att anmäla detta till Datainspektionen.
Enligt Personuppgiftslagen (PuL) ska nämnden utse ett personuppgiftsombud, som ska se till att personuppgifter behandlas på ett korrekt och lagligt sätt. Personuppgiftsombudet ansvarar bland annat för att:
- anpassa förvaltningens rutiner och mallar efter lagens krav
- utbilda och informera personal om PuL
- uppdatera förteckningen över personuppgiftsbehandlingar
För mer information kontakta:
Ulla-Carin Moberg, kommunikationschef och chef för Verksamhetsstöd i Social resursförvaltning
Telefon: 031-367 90 04
Michael Ivarson, förvaltningsdirektör i Social resursförvaltning
Telefon: 031-367 90 06
Marina Johansson, ordförande i Social resursnämnd
Telefon: 0730-30 07 63