Pressmeddelande -
Beslutat av Social resursnämnd 20 september 2017
Här kan du läsa korta sammanfattningar av de frågor som behandlades på mötet.
Handlingarna som ligger till grund för besluten hittar du här
Restaurang Al Forno fick serveringstillstånd
Social resursnämnd beslutade att gå emot tjänstemannaförslaget som var att ge avslag till Januari Restaurang & Bar Handelsbolags ansökan om stadigvarande serveringstillstånd för deras restaurang Al Forno. Nämnden beslutade istället att bevilja ansökan. Skälet var att man anser att många skolor och fritidsgårdar i de centrala stadsdelarna har närhet till restauranger utan problem och att detta skäl för att ge avslag därför inte kan användas för Östra Göteborg. Man menade också att det är viktigt att Östra Göteborg är en stadsdel med olika sorters service och arbetstillfällen.
Uppföljningsrapport 2
Social resursförvaltning har skrivit en uppföljningsrapport för perioden januari-augusti. Rapporten beskriver det ekonomiska läget, utvecklingen inom personalområdet och uppföljningen av särskilda beslut och uppdrag.
Bostadsbristen slår mot de redan utsatta
Förvaltningen skriver att bostadsbristen slår hårt mot människor som redan är i en svår situation. Flera av våra målgrupper har mycket svårt att hitta en bostad. Det påverkar individerna och leder ofta till dyra boendelösningar för kommunen. Situationen för nyanlända och särskilt barnfamiljer är oroande liksom att nyanlända som anvisats till staden placeras i mellanboenden.
Förändringen i den statliga ersättningen leder också till att ensamkommande ungdomar med uppehållstillstånd som har fyllt eller ska fylla 18 år inte längre kan bo kvar i boenden, utan behöver egen bostad. Bostadsbristen leder också till att färre kvinnor får plats i skyddat boende, att placeringarna blir längre och att kostnaderna blir högre än nödvändigt.
Socialtjänstens kärnprocesser ska knytas ihop med Jämlikt Göteborg
Nämnden är processägare för målet Individ och familjeomsorgen ska skapa mer jämlika livschanser för stadens invånare tillsammans med SDN Askim-Frölunda-Högsbo. Vi har tagit fram en strategi för att knyta ihop socialtjänstens kärnprocesser med Jämlikt Göteborg. Det är viktigt eftersom det är socialtjänsten som möter de göteborgare som har störst behov av mobiliserande och stödjande insatser.
Utmaningar i vissa stadsdelar
För att staden ska bli jämlik måste utvecklingen i de särskilt utsatta områdena vändas. Samverkan mellan polisen och berörda förvaltningar i staden har stärkts, men vi behöver också hitta sätt att kraftsamla i staden för att gemensamt åstadkomma en förändring. Som processägare för Jämlikt Göteborg har nämnden möjligheten att mobilisera ytterligare aktörer. Under hösten kommer arbetet intensifieras.
Svårt att rekrytera erfarna medarbetare
Personalomsättningen har ökat och vi har svårt att rekrytera erfarna medarbetare och matcha lönekrav. Situationen påverkar kontinuiteten, kvaliteten i verksamheten och arbetsmiljön för både chefer och medarbetare. För att bromsa utvecklingen krävs bland annat ett aktivt arbetsmiljöarbete, med fokus på organisatoriska och sociala aspekter samt en lönebildning där långvarigt goda prestationer premieras tydligare.
Ökade kostnader väntas till hösten
Utfallet för perioden januari-augusti är 43, 9 miljoner kronor. Det är 18, 1 miljoner kronor bättre än budgeterat. Det positiva resultatet beror bland annat på att åtgärdsplanen för en budget i balans börjar ge resultat samt att vissa uppdrag ännu inte inneburit några kostnader. På grund av att verksamheterna räknar med ökade kostnader under hösten är prognosen för 2017 fortfarande – 6,5 miljoner kronor.
Nämnden beslutade att godkänna uppföljningsrapporten.
Projekt för syriska kvinnor som vill återvandra
Integrationscentrum på Social resursförvaltning ska under ett år fram till hösten 2018 arbeta med metodutveckling av insatser för kvinnor från Syrien som är intresserade av frivillig återvandring och cirkulär migration. Projektet ska underlätta för kvinnor att bli självförsörjande och vara delaktiga i återuppbyggnaden och samhällsutvecklingen i sitt ursprungsland. Deltagarna ska genom utbildning och vägledning om bland annat entreprenörskap få verktyg att fatta mer välgrundade beslut om sin framtid och finna en långsiktigt hållbar försörjning, oavsett var de väljer att bo.
Metodutvecklingen kommer att ske i samarbete med det av Migrationsverket finansierade projektet Aghabani som drivs av den ideella, politiskt och religiöst obundna, föreningen Arabiska kulturföreningen.
Pedagogiska materialet Hitta rätt presenteras på Europakonferens
Enheten för ensamkommande unga har bjudits in till en konferens i Amsterdam för att presentera metodmaterialet Hitta Rätt, som riktar sig till ensamkommande barn och unga. Hitta Rätt har blivit nominerat till EU-projektet Becoming a part of Europe, som syftar till att samla goda exempel på hur verksamheter arbetar med att möta och integrera nyanlända unga. Becoming part of Europe är ett treårigt samarbetsprojekt med nio länder där Sverige deltar.
Social resursförvaltning har svarat på en remiss om ett förslag till arkitekturprogram i Göteborg
Stadsbyggnadskontoret har tagit fram ett förslag till ett arkitekturprogram som bland annat ska underlätta Göteborgs Stads förvaltningar att strukturera kunskap om arkitektur, höja kvaliteten på arkitekturen och bidra till att utveckla stadsutvecklingsprocessen.
Social resursnämnd bedömer att arkitekturprogrammet kan lyfta betydelsen av kvalitet i stadsbyggandet och beslutade att tillstyrka förslaget under förutsättning att nämndens synpunkter beaktas, samt att översända tjänsteutlåtandet till Byggnadsnämnden.
Synpunkterna handlar bland annat om att kvalitetsindikationerna som nämns i programmet inte är kopplade till några mål. Programmet har stor potential att bidra till en socialt hållbar stad och ökad jämlikhet, men behöver några få tydliga mål som är kopplade till indikatorerna, samt en analys för att motivera prioriteringarna.
Revidering av delegationsordning 2017
En ny rättspraxis gör att det inte längre är möjligt för nämndens individutskott att besluta om begränsning av umgängesrätt och hemlighållande av vistelseort enligt 14 § andra stycket LVU. Social resursnämnd beslutade därför att delegationen ska återkallas och att besluten i fortsättningen ska fattas av nämnden. Nämnden beslutade också att Bengt-Arne Reinholdson (S), Maria Grundel (V) samt Johan Fält (M) ska få fatta beslut på nämndens vägnar i brådskande ärenden.
Två miljoner kronor ska ge extra stöd för ensamkommande unga
Social resursnämnd har beslutat att använda två miljoner kronor från ett tillfälligt statligt kommunbidrag till att förstärka mervärdesinsatserna runt ensamkommande barn och unga. Mervärdesinsatserna ska även utökas till att omfatta de asylsökande unga som fyller 18 år under asylprocessen och som annars inte får del av insatserna. Mervärdesinsatser ges inom det så kallade IOP-samarbetet med frivilligorganisationerna i Göteborg och kan till exempel vara praktikplatser, fadderfamilj, läxhjälp och stöd av psykolog.
För mer information kontakta:
Ulla-Carin Moberg, kommunikationschef och chef för Verksamhetsstöd i Social resursförvaltning
Telefon: 031-367 90 04
Michael Ivarson, förvaltningsdirektör i Social resursförvaltning
Telefon: 031-367 90 06
Marina Johansson, ordförande i Social resursnämnd
Telefon: 0730-30 07 63