Pressmeddelande -
Angered fritt från våld – våldet ska upphöra!
Det är det konkreta och långsiktiga målet för stadsdelsförvaltningen Angereds våldsförebyggande arbete. ”Genom att minska det lindriga våldet som är en grogrund för grövre våld, visa att vi är fler som inte använder våld och att bryta en spiral där våld föder våld kan vi uppnå ett Angered fritt från våld”, säger Jenny Helin, samordnare för arbetet mot våld i nära relation.
Under vecka 43 uppmärksammas frågor och fakta om våld i stadsdelsförvaltningens verksamheter och i sociala medier på olika sätt. Budskapet ”Lite våld gör också ont” handlar om att bemöta det lindriga våldet i form av muntliga påhopp, knuffar samt rasistiska och sexistiska skämt.
- Men detta får inte bara bli en kortsiktig kampanj utan är ett arbete som måste pågå hela tiden och där kan vi alla bidra, säger Katrin Ceesay, utvecklingsledare mänskliga rättigheter och dialog. Genom att arbeta systematiskt, prata om våld och öka kunskapen om vad våld är kan vi på sikt minska våldet i samhället.
Stort behov av att prata om våld
Under året har fokus legat på att öka kunskapen hos framför allt medarbetare inom skola och fritid för hur de ska kunna arbeta mot våld och på att praktiskt öva på att agera mot våld. Övningen sker i ett tryggt sammanhang där man får testa olika strategier.
- En del vuxna tycker det är svårt att prata med barn eller varandra om våld, och har inte alltid så bra strategier för att agera på våldet, berättar Jenny Helin, men vi ser att det finns ett stort behov och intresse hos barn och ungdomar att prata om våld. För att underlätta samtalen använder vi till exempel metodmaterialet en kortlek fri från våld som stöd. Det är ett roligt och tankeväckande sätt att diskutera kring våld.
- I diskussionerna med barn och ungdomar blir det tydligt att de upplever våld i form av elaka kommentarer och fula ord i mycket högre grad än vad många av oss vuxna gör, vuxna kanske till och med glömmer bort att det är våld, reflekterar Jenny Helin. Häromdagen var det ett barn som konstaterade att det kanske beror på att vi vuxna inte råkar ut får det hela tiden, men att barnen hör det varje dag i skolan. Då glömmer man inte.
Kontakt
Vill du veta mer om satsningen Angered fritt från våld och det våldsförebyggande arbetet, kontakta Jenny Helin, samordnare för arbetet mot våld i nära relation.
Telefon 031 – 3652762
jenny.helin@angered.goteborg.se
Det finns stöd att få
Både den som är utsatt för våld och den som utsätter andra för våld kan behöva stöd. Här finns stöd att få:
I nödsituation: 112
Polisen: 114 14
Kriscentrum för kvinnor: 031-367 93 80
Kriscentrum för män: 031-367 93 90
Socialjouren: 031-365 87 00 (utanför kontorstid)
Stödcentrum för brottsutsatta: 020-52 05 30
Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50 (dygnet runt)
Lex Femme: 020-22 00 55
Socialkontoret i din stadsdel: 031-365 00 00
Ungdomsmottagningen Angered: 010-435 81 50
BRIS: 116 111
Ungarelationer.se (chatt)
Killfrågor.se (chatt)