Gå direkt till innehåll
Med påshållaren hålls matavfallet torrt och du slipper gå ut med blöta och mögliga matavfallspåsar.
Med påshållaren hålls matavfallet torrt och du slipper gå ut med blöta och mögliga matavfallspåsar.

Pressmeddelande -

Alltmer matavfall samlas in, men var finns påshållarna?

Göteborgarna samlar in alltmer matavfall. Det beror på att fler har möjlighet att göra det och att allt fler använder påshållaren Luftig till sin matavfallspåse. Men Bo von Bahr, ansvarig för matavfallsinsamlingen på Kretslopp och vatten, är ända bekymrad.

- Jag befarar att det ligger många påshållare och väntar på att få komma hem till någon, säger han.

Under januari och februari i år samlade göteborgarna in åtta procent mer matavfall än under samma tid 2023. Sedan januari 2023 och fram till nu har 10 000-tals hushåll fått möjlighet att börja samla in matavfall. Till var och ett av alla dessa hushåll har fastighetsägarna fått en påshållare. Det gör att omkring 28 000 påshållare har delats ut till bostadsbolag och bostadsrättsföreningar under denna tid.

- Jag tror att många av dessa påshållare står i miljörum, cykelförråd eller på fastighetsskötarkontor, eftersom man inte vet vad det är för något som står bredvid matavfallspåsarna och hur den ska användas. Min uppmaning till alla som inte har en påshållare i sin lägenhet är att ta med sig en hem. Det kostar inget, säger Bo von Bahr.

Påshållaren krävs för att lyckas

Att använda påshållaren Luftig är enligt honom en förutsättning för att lyckas med sin matavfallsinsamling.

- Jag vet att många göteborgare tycker att det är märkligt att vi uppmanar dem att samla in matavfall, som kan vara blött, i en papperspåse. Men tack vare att påshållaren håller matavfallspåsen luftig håller den påsen torr. Problemet med blöta matavfallspåsar beror nästan uteslutande på att de står i en plasthink, säger Bo von Bahr.

Påsen måste vara av papper för att kunna bli biogas och biogödsel tillsammans med matavfallet.

- Därför går det inte att lägga papperspåsen i en plastpåse innan man lägger den till matavfallsinsamlingen, säger Bo von Bahr.

Kretslopp och vatten och fastighetsägare har delat ut påshållaren Luftig i över tio års tid. Trots detta finns det många göteborgare som inte använder en påshållare till sin matavfallspåse.

- Nu vill vi se till att påshållarna får ett hem och används, och att fler förstår hur viktig påshållaren är för att samla in matavfallet utan problem. På så sätt hoppas vi att ännu mer matavfall kan samlas in dåvi har långt kvar till vårt insamlingsmål, säger Bo von Bahr.

Kravet på matavfallsinsamling gäller de som har kärl

Vid årsskiftet blev det obligatoriskt för alla hushåll och verksamheter i alla EU-länder att sortera ut sitt matavfall och lämna in det till matavfallsinsamlingen, eller kompostera själv. Kravet gäller däremot inte de villa- och radhusägare i Göteborg som ännu inte har fått ett matavfallskärl av Kretslopp och vatten. Dessa hushåll är undantagna från kravet enligt en dispens som Göteborgs Stad har fått av Naturvårdsverket.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Kretslopp och vatten - Ulrika Naezer

Kretslopp och vatten - Ulrika Naezer

Presskontakt Pressansvarig kommunikatör Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad 031-3682780 0767-990501