Gå direkt till innehåll
Agneta Mannerbrink är en riktig konstnärssjäl där skapande och intresse för konst varit en röd tråd genom hela livet.
Agneta Mannerbrink är en riktig konstnärssjäl där skapande och intresse för konst varit en röd tråd genom hela livet.

Pressmeddelande -

Agneta har konsten i fokus - ny utställning på Kulturhuset Bergsjön

Från 18 februari kan du se utställningen Life is Like a camera i Kulturhuset Bergsjöns utställningshall. Konsten har alltid varit närvarande hos Agneta Mannerbrink och utställningen reflekterar hennes förhållningssätt till livet och lärdomar hon fått. Som pensionär har drivet och det konstnärliga flowet som föddes under uppväxten i Utby kommit tillbaka.

Agneta Mannerbrink bor och har arbetat i Östra Göteborg. Hon är en riktig konstnärssjäl där skapande och intresse för konst har varit en röd tråd genom hela livet. Redan för 60 år sedan när hon var 13 år hade hon en väldig drivkraft i sitt skapande – ett driv och kreativt flow som hon längtat tillbaka till och som hon nu äntligen har återfunnit.

Utställningen Life is Like a camera

Agnetas konstnärskap och hennes tankar om livet är sammanflätade. Life is Like a camera handlar om att ta tillvara på ögonblicken, att fokusera på det som är viktigast och att lära av sina misslyckanden.

– Om du misslyckas är det bara att försöka en gång till! Precis som när du fotograferar, säger Agneta Mannerbrink.

Förutom att inviga utställningen på vernissagedagen kommer Agneta att vara på plats på utställningen ibland och då ta med extra överraskningar och bilder.

–Jag ser utställningen som en mötesplats, säger Agneta. Mitt hjärta finns här i Bergsjön och jag önskar att utställningen blir ett tillfälle för mig att ge tillbaka. Nu tar jag tillfället i akt och delar med mig av verk jag vanligtvis inte brukar, bara för att vi är just i Bergsjön. Om det till exempel är några som ska få se mina bergsjö-fotografier så är det ju bergsjöborna!

I sitt skapande utforskar Agneta gränserna mellan fotografi och måleri. Hon älskar att experimentera med sina bilder, inspirerad av allt från graffiti till mandala. Agneta hade sin första utställning 2014 och har därefter haft ett flertal utställningar samt deltagit i alla Konstrundor i Östra Göteborg.

Konstnärssjälen Agneta

Agneta Mannerbrink är en konstnärssjäl ända ut i fingerspetsarna. Konsten har alltid varit en viktig del och nu som pensionär ser hon tillbaka på ett liv av skapande. Redan som 13-åring var hon intresserad av konsthistoria och att skapa egen konst. I det egna rummet i källaren i huset i Utby kunde hon få utlopp för kreativiteten.

Att ha ett eget rum var centralt för Agnetas skapande. Familjens torkrum som Agneta gjorde till sitt var det heller ingen som var rädd om, så det gjorde inget att testa en idé, till exempel att tapetsera rummet med tidningspapper och måla motiv med svart tusch, och sen måla över och istället sätta upp affischer med Henri de Toulouse-Lautrec. Det fanns inget som hindrade henne och hon kunde måla och skapa oavsett tid på dygnet. Gärna med Coltrane på grammofonen.

Tydliga idéer om vad hon vill uppnå

Samtidigt som Agneta hade ett eget fysiskt rum hade hon också ett eget inre rum som var lika viktigt. I det inre rummet lever fantasin och fantasi hade hon gott om redan som barn. Agneta har alltid haft en tydlig inre bild över vad hon vill skapa, och sen har denna ideala idé mött en del smärta när den ska genomföras.

– Flow beskriver jag som en slags upphetsning, en förväntan, säger Agneta. Att vakna upp på natten med en idé i huvud och att vara helt uppfylld av att förverkliga den. Samtidigt blir det en slags smärta eftersom idén är perfekt, så då följer en fas av problemlösning kring hur jag ska få ner denna idé på pappret. Det är lätt att mista tålamodet och ibland kanske till och med riva sönder det jag skapat eftersom det inte är lika perfekt som idén.

På senare år har Agneta lärt sig att inte slänga konst hon är missnöjd med, utan istället spara den och försöka igen. Det går alltid att måla över verk hon inte gillar och se något nytt växa fram. Att det får lov att vara fult innan det blir fint, är en förlösande tanke!

Resor och teknik som format konstnärskapet

Agneta har under sitt liv åkt på flera resor som påverkat hennes konstnärskap. Som ung såg hon flaggor från världens alla hörn när hon promenerade på kajen i Göteborg och hon drömde sig bort. 1968 åkte hon som au-pair till USA och inför resan köpte hon sin första systemkamera. Hon fick tillgång till ett framkallningsrum på MIT (Massachusetts Institute of Technology) i Cambridge och började med gatufotografi, Street Photography. Efter USA åkte hon till Paris innan hon flyttade tillbaka till Sverige.

Agneta utbildade sig till socionom 1980. Mellan 1995 och 2000 bodde hon och arbetade i Danmark. Under senare år har hon åkt på många konstresor och gått på konstkurser utomlands, bland annat har hon målat mandala i Grekland och Marocko. Längtan efter det kreativa drivet och hur uppslukad av konsten som hon var som 13-åring går inte över.

I och med den digitala utvecklingen exploderar till slut hennes kreativitet vid fyllda 60. Agneta inser att hon i bildbearbetningsprogrammet kan bearbeta sina fotografier som om hon hade pensel och palett. Hon börjar nu skapa helt nya typer av bilder där en del ser ut som målningar istället för fotografier. Känslan av FLOW är tillbaka!

Fakta om utställningen på Kulturhuset Bergsjön

Utställningen Life is Like a camera med Agneta Mannerbrink visas i Kulturhuset Bergsjöns utställningshall 18 februari till och med 12 mars. Utställningen är gratis att besöka.

Life is Like a camera innehåller främst svartvita, drömska bilder från serien Synvillor.

Vernissage 18 februari med invigning kl. 12, utställningen är öppen kl. 11-16 på vernissagedagen. Därefter finns utställningen kvar till och med 12 mars och är då öppen under kulturhusets öppettider. Agneta kommer vara på plats vid några tillfällen under utställningen och då även visa bilder från Bergsjön som hon tagit när hon promenerat från spårvagnshållplatsen Rymdtorget till sitt arbete.

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Kulturförvaltningen – Isa Andersson

Kulturförvaltningen – Isa Andersson

Presskontakt Pressansvarig, Göteborgs museer och konsthall 031-368 31 60, 0702-13 65 14