Pressmeddelande -
Åtgärder behövs för att skydda politiker från hot, våld och otillåten påverkan
Stadsrevisionen har granskat hur Göteborgs Stad arbetar med personsäkerheten för politiker. Granskningen visar att det saknas beslut om hur arbetet ska bedrivas och att många verksamheter saknar rutiner för hur de ska omhänderta politikernas säkerhet. De säkerhetsansvariga upplever dessutom ansvarsfördelningen som otydlig.
- Göteborgs Stad måste tydligt visa vem som ansvarar för att motverka att politiker utsätts för hot och våld, säger Jonas Ransgård, ordförande för stadsrevisionen.
Behövs tydligare ansvar och organisation för politikers säkerhet
Idag saknas det formella beslut eller styrdokument som visar hur Göteborgs Stad ska arbeta med säkerheten för stadens politiker. De säkerhetsansvariga i verksamheterna upplever dessutom att ansvarsfördelningen är både otydlig och komplex.
- Vår bedömning är att kommunstyrelsen, utifrån sin samordnande roll, bör förtydliga styrningen och ansvarsfördelningen för politikers personsäkerhet, säger Jonas Ransgård.
Stadsrevisionen konstaterar att kommunen inte har arbetsgivaransvar för politiker och att det idag är otydligt i lagstiftningen vem som ansvarar för deras säkerhet. En ny lagstiftning som ska förtydliga kommunens ansvar är dock på väg, vilket ger möjlighet att ta ett helhetsgrepp kring hur staden ska arbeta med personsäkerhet för samtliga politiker.
Stor variation i hur förberedda nämnder och bolag är om politiker blir utsatta
Granskningen visar vidare att det varierar hur mycket och på vilket sätt verksamheterna arbetar med personsäkerheten. Många nämnder och bolag är medvetna om och har identifierat risker för när säkerheten kan påverkas. Det kan till exempel handla om demonstrationer vid möten, vid beslut i frågor som är politiskt laddade eller vid hot och hat via sociala medier.
- Samtidigt kan vi se att en minoritet av nämnderna och bolagen har dokumenterade riktlinjer för hur säkerhetsarbetet ska bedrivas, vilket kan resultera i sämre beredskap.
Trots bristen på riktlinjer arbetar de flesta nämnder och bolag också förebyggande genom att stärka säkerheten vid till exempel möten och genom att utbilda politikerna i personsäkerhet.
Politikernas säkerhet följs inte upp i tillräcklig utsträckning
De flesta nämnder och bolag uppger att de dokumenterar incidenter. Men granskningen visar att varken kommunstyrelsen eller nämnderna och bolagen följer upp politikernas säkerhet i någon större utsträckning. Den uppföljning som görs utifrån personsäkerhet handlar bara om medarbetarnas situation.
- Vi ser en risk för att staden på detta sätt inte får en samlad bild av hur ofta politiker blir utsatta för hot, våld och otillåten påverkan, och inte heller får reda på om det finns brister i säkerhetsarbetet som behöver åtgärdas.
Ytterligare en granskning klar
Rapporten Granskning av personsäkerhet för förtroendevalda beslutades den 17 december och inkluderade flertalet nämnder och bolag.
Samtidigt beslutade stadsrevisionen om ytterligare en rapport, Arbetet mot våld i nära relationer, som inkluderade nämnden för funktionsstöd, socialnämnden Centrum, socialnämnden Hisingen och äldre samt vård- och omsorgsnämnden och finns beskriven i ett separat pressmeddelande.
Du hittar båda rapporterna på stadsrevisionens webbplats.
Fakta
Den kommunala revisionens uppdrag är att granska den verksamhet som bedrivs i kommunen. Revisorerna granskar om verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, om räkenskaperna är rättvisande och om den interna kontrollen som görs inom nämnderna och bolagen är tillräcklig.
Revisorerna är förtroendevalda och utses av kommunfullmäktige. I granskningen använder de förtroendevalda revisorerna så kallade sakkunniga biträden, det vill säga yrkesrevisorer.
Vid frågor, vänligen kontakta:
- Jonas Ransgård, ordförande, 0707-31 16 80
- Torbjörn Rigemar, vice ordförande, 0706-30 92 73