Pressmeddelande -
91 miljoner kronor till civilsamhällets organisationer i Göteborg
Sex miljoner barn och vuxna runt om i Sverige är medlemmar i minst en förening – många gånger i organisationer med en mångfald och ett engagemang som det offentliga har svårt att matcha. I Göteborg bidrar civilsamhällets organisationer till en mer jämlik stad. I dag har Social resursnämnd beslutat om att inför nästa år fördela mer än 91 miljoner kronor till ideella föreningar i Göteborg.
Social resursnämnd har under onsdagen beslutat att fördela 91 500 653 kronor för år 2018 till civilsamhällets organisationer i Göteborg. De som får pengar är organisationer och föreningar som bedriver verksamhet inom det sociala området, inom funktionshinderområdet och arbetsintegrerande sociala företag.
Inför nästa år har sammanlagt 179 organisationer sökt bidrag på totalt 134 miljoner kronor. Av dem beviljades 162 organisationer verksamhetsbidrag på sammanlagt 90 090 653 kronor. Sex organisationer beviljades utvecklingsmedel med 1 410 000 kronor. Nämnden beslutade att elva organisationers ansökningar skulle avslås helt.
Lotta Lidén Lundgren är verksamhetschef för Social utveckling i Göteborgs Stad:
- De här organisationerna är röstbärare och utförare, sociala innovatörer och samhällsbyggare med väldigt bra förmågor att möta nya samhällsutmaningar. De hittar nya sätt att samarbeta för att bidra till det mer jämlika samhälle som Göteborg satsar på att bli.
Läs mer om Göteborgs Stads jämlikhetsarbete
Göteborg har många och starka föreningar
I Statistiska centralbyråns senaste rapport från år 2016 (SCB, Det civila samhället 2014 – satelliträkenskaper) kan man läsa att cirka 6,2 miljoner barn och vuxna är medlemmar i minst en av de 238 000 kända organisationer inom civilsamhället som finns i Sverige. Man kan också läsa att det civila samhällets bidrag till Sveriges BNP var 3,2 procent år 2014.
I Göteborg finns ungefär 3 000 föreningar som får eller har ansökt om bidrag från staden på ett eller annat sätt. Bland dessa finns föreningar som fungerar som röstbärare eller stöd för sina medlemmar. Andra jobbar med samhälleliga frågor med målgrupper som inte nödvändigtvis är medlemmar. Det finns också sociala arbetskooperativ som skapar arbetstillfällen för människor som av olika anledningar har svårt att konkurrera på arbetsmarknadens villkor.
Civilsamhället får tydligare mandat
Göteborgs Stad har stor erfarenhet av att jobba ihop med civilsamhället.
- Nu håller vi på att omorganisera våra former för hur vi bäst ska samverka. Vi behöver ge mer mandat åt organisationerna för att på det sättet stärka deras självständighet gentemot staden, säger Lotta Lidén Lundgren.
Läs mer om hur Göteborgs Stad samverkar med civilsamhället
Kontakta
Lotta Lidén Lundgren, verksamhetschef Social utveckling, Social resursförvaltning, Göteborgs Stad.
Telefon: 031-367 94 54
E-post: lotta.liden@socialresurs.goteborg.se
Fakta Social resursnämnds stöd till ideella organisationer
Varje år fördelar Social resursnämnd föreningsbidrag till ideella föreningar som verkar inom det sociala området, inom integration, funktionshinderområdet, kvinnors organisering och folkbildning mot våld i nära relationer och till sociala företag.
Bidragsbedömningen utgår bland annat från:
• målgruppens behov
• vilka andra liknande insatser som görs i staden
• verksamhetens kvalitet
• vilken plan som finns för verksamhetens utveckling
• förmågan att engagera ideella krafter i organisationens arbete
• förmåga till egen finansiering
Social resursförvaltning
Gårdavägen 2
Box 6131, 400 60 Göteborg
www.goteborg.se/socialresurs
Telefon växel: 031-365 00 00