Nyhet -
Världsvattendagen 22 mars firas med kranvatten
Vad har Länsstyrelsen i Västra Götaland, Renova AB och Göteborgs turistbyråer gemensamt? Jo, de är kranmärkta och har aktivt tagit ställning för kranvatten i sina verksamheter. Arbetsplatsen, alla möten, konferenser, utbildningar och andra sammanhang där vatten serveras är fria från flaskvatten.
- Länsstyrelsen i Västra Götaland är en stor arbetsplats med cirka 800 medarbetare, säger Elenor Loyd, chef för enheten för vattenmiljö. Vatten är en av våra viktigaste resurser, kranmärkningen gör att vi pratar mer om vattnets värde i alla sammanhang. Vi arbetar för ett hållbart samhälle och som myndighet vill vi vara en föregångare
I Sverige har vi gott, friskt och hälsosamt vatten direkt ur kranen. Dessutom är det billigt, för omkring 4 öre per liter får du ett av världens bästa dricksvatten. Och då ingår även hemleverans! Att producera och leverera en liter flaskvatten drar minst 300 gånger mer energi och släpper ut minst 300 gånger mer av växthusgasen koldioxid än att tappa vatten från kranen. Dricksvatten är ett av våra mest kontrollerade livsmedel och alltid färskt.
- Att välja kranvatten istället för flaskvatten är ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö. säger Helena Wall, kund- och kommunikationschef på Kretslopp och vatten. Genom kranmärkningen tar verksamheter ställning för en bättre miljö och inspirerar andra att också välja kranvatten.
Kranmärkningen togs fram av Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad, 2015 och sprids nu över hela landet via branschorganisationen Svenskt Vatten. Bland kranmärkta verksamheter finns exempelvis Svenska Institutet, Finansinspektionen och Centrala studiestödsnämnden. Kulturkalaset i Göteborg, EM i Ridsport 2017 och Side by Side by El Sistema är exempel på kranmärkta evenemang i Göteborg.
Fotnot:
FN instiftade världsvattendagen 1992 för att få människor i hela världen att fokusera uppmärksamheten på vikten av att verka för en hållbar förvaltning av världens vattentillgångar.
Presskontakter:
Anne Lundgren, kommunikatör Kretslopp och vatten, 031-368 7452
Elenor Loyd, chef för enheten för vattenmiljö, 010-224 44 80