Gå direkt till innehåll
Foto:  Niklas Maupoix
Foto: Niklas Maupoix

Nyhet -

Sverigeunikt avtal i Gamlestaden

        Fastighetsägare i Gamlestaden, ideell förening, och åtta förvaltningar och bolag inom Göteborgs stad har ingått ett Sverigeunikt samarbetsavtal. Avtalet heter BID Gamlestaden och förebilden är den internationellt etablerade utvecklingsmodellen BID, Business Improvement Districts. Syftet är att Gamlestaden ska fortsätta utvecklas till en bra stadsdel att bo i, attraktiv att flytta till, driva näringsverksamhet i, arbeta och bygga nya bostäder och lokaler i.

        - Avtalet ska ge det BID-inspirerade arbetet tydligare mål och strukturer. När vi lägger våra resurser i en gemensam pott blir summan av det vi kan prestera så mycket större än om vi jobbar på var sitt håll, säger Gitte Caous, stadsdelsdirektör i Östra Göteborg.

        Göteborgs Stad bedriver ett arbete för jämlikhet och social hållbarhet med fem centrala fokusområden: skapa god start i livet och goda uppväxtvillkor, skapa förutsättningar för arbete, skapa hållbara och jämlika livsmiljöer. Avtalet ska stärka stadsutvecklingen och förutsättningar för näringsliv i området samt göra Gamlestaden till en attraktiv och trygg plats att leva och verka på.

        - Stadsutvecklingen ska vara jämställd med öppna och översiktliga miljöer, trygga att förflytta sig och vistas i, som ger alla lika möjlighet att vistas i det offentliga rummet. Inriktningen för BID Gamlestaden är att utveckla en blandstad med mer liv och rörelse, ökad trygghet och fler mötesplatser, säger Özgür Tasbas, ordförande i SDN Östra Göteborg.

        En stadsdel i förändring

        Vid millennieskiftet präglades Gamlestaden av misskötta offentliga miljöer och enskilda fastigheter, av otrygghet, hög vardagsbrottslighet, organiserad kriminalitet och svarta tidningsrubriker.
        - Jag flyttade hit 1997. Det var lätt att få en lägenhet här och Gamlestaden lät pittoreskt. Men det var smutsigt, mörkt och slitet, en massa klotter och man kände sig aldrig riktigt trygg. En kompis blev rånad i närheten av bensinstationen och en videobutik sprängdes i luften. Jag var ung och valde ändå att stanna. Men nej, pittoreskt var det inte, säger Malin Rosenqvist, idag ordförande för BRF Gamlestadstorget och vice ordförande för Fastighetsägare i Gamlestaden, ideell förening.


        Föreningen bildades år 2001 med syfte att vända utvecklingen i stadsdelen.
        - Sedan dess har ett uthålligt utvecklingsarbete bedrivits, med ett stort antal upprustningar, trygghetsinsatser och evenemang, i samarbete med boende, lokalt föreningsliv, näringsliv, polis och Göteborgs Stad. Idag är Gamlestaden en attraktiv och trivsam stadsdel och ett av Göteborgs strategiska nybyggnationsområden. Problem ökar och minskar över tid, men nu finns det en vana av att samarbeta för att hantera dem, säger Helena Holmberg, verksamhetschef, Fastighetsägare i Gamlestaden, ideell förening.

        Avtalstiden för BID Gamlestaden är 1 maj 2018 till 31 december 2020, därefter förlängs avtalet med ett år i taget.


        FAKTA

        Det här är BID
        BID är en geografiskt baserad form av samverkan som är relativt vanlig i Nederländerna, Tyskland, Storbritannien, Sydafrika, Kanada och USA med flera länder. Den kännetecknas av att ingående parter, såväl offentliga som privata, avtalar om ett gemensamt åtagande i ett tydligt avgränsat område, för utveckling och förvaltning av fysiska miljöer.
        Det är första gången i Sverige som en BID-inspirerad lokal fastighetsägarförening och en kommun formaliserar samarbetsformerna på det här sättet.

        Avtalsparter BID Gamlestaden
        Göteborgs Stad genom:

        • Stadsdelsnämnden Östra Göteborg
        • Stadsdelsnämnden Örgryte-Härlanda
        • Fastighetsnämnden
        • Byggnadsnämnden
        • Trafiknämnden
        • Park- och naturnämnden
        • Förvaltnings AB Framtiden
        • Försäkrings AB Göta Lejon

        samt:

        • Fastighetsägare i Gamlestaden, ideell förening


        Parternas åtaganden

        Fastighetsägare i Gamlestaden, ideell förening, åtar sig:

        • att ordförande eller av denne utsedd person(er) stödjer stadsdelsutvecklaren i frågor som rör uppdragets inriktning och eventuella utförande
        • att finansiera eller medfinansiera insatser, uppdrag och projekt som syftar till att uppnå de gemensamt formulerade värdena ovan.
        • att tillhandahålla och skapa arenor och plattformar för samtal, informationsutbyte, inflytande, påverkan mellan de aktörer - stadens olika förvaltningar, fastighetsägare, fastighetsutvecklare, byggare, lokalt näringsliv, föreningsliv och boende - som med sitt agerande påverkar eller kan påverka stadsdelens utveckling
        • att ställa föreningens upparbetade kommunikationskanaler till förfogande för att stärka boendes och andra intressenters delaktighet och tillgång till information.


        Göteborgs Stad inkl bolagen åtar sig:

      • att finansiera en tjänst som stadsdelsutvecklare
      • att finansiera och medfinansiera andra insatser med syfte att nå de gemensamt formulerade värdena ovan
      • att ta arbetsgivaransvaret för ovan nämnda stadsdelsutvecklare
      • att tillhandahålla och skapa arenor och plattformar för samtal, informationsutbyte, inflytande, påverkan mellan de aktörer - stadens olika förvaltningar, fastighetsägare, fastighetsutvecklare, byggare, lokalt näringsliv, föreningsliv och boende - som med sitt agerande påverkar eller kan påverka stadsdelens utveckling
      • att vid olika insatser i stadsdelen, utifrån en rimlighetsbedömning, alltid överväga hur dessa ska förankras med övriga aktörer i stadsdelen samt samordnas med andra pågående processer och/eller mål i den egna förvaltningen/bolaget. Syftet är att ersätta informationsglapp, dubbelarbete och suboptimering med effektivt och väl fungerande samarbete samt ökad arbetsglädje

      Syfte med samarbetsavtalet

      • Gamlestaden ska vara en harmonisk och fungerande helhet, där äldre och nyare delar stärker varandra, där vardagslivet fungerar väl både för nya och gamla gamlestadsbor och där sociala nätverk, lokal initiativkraft, kulturuttryck, trygghet, områdets spännande historia och den lokala identiteten kan frodas.
      • Avtalet ska skapa förutsättningar för en utvecklad och vacker stadsmiljö, stärkta möjligheter för lokalt näringsliv och utvecklad lokal service med lokala entreprenörer, butiker, restauranger.
      • Avtalet ska främja jämlikhet och hållbarhet i Göteborg och att Gamlestaden utvecklas till en bra stadsdel att bo i, attraktiv att flytta till, besöka, driva näringsverksamhet, arbeta och bygga nya bostäder och lokaler i.
      • Stadsdelens historia, identitet och kultur är värdefulla byggstenar för framtidens Gamlestaden och bidrar till ökat intresse för Gamlestadens som besöksmål, dvs destinationsutveckling.

Regeringen om BID

”Business Improvement Districts (BID) är en internationell term som ännu saknar ett svenskt namn och som innebär att fastighetsägare tillsammans med boende och offentliga aktörer lyfter ett område genom bland annat investeringar i den offentliga miljön, fastigheter och i trygghetsskapande åtgärder. BID-inspirerad samverkan har successivt växt fram på några håll i Sverige. Med denna samverkansmodell skapas en sammanhållning även i större städer och bidrar till såväl ökad trygghet och säkerhet som attraktionskraft för företag och en ökad livskvalitet i stort.”

Tillsammans mot brott. Ett nationellt brottsförebyggande program. Regeringsskrivelse 2016/17:126


Har du frågor om BID Gamlestaden, kontakta:
 

Gitte Caous, direktör SDN Östra Göteborg
Telefon:
073-072 30 92, mejl: gitte.caous@ostra.goteborg.se

Helena Holmberg, verksamhetschef, Fastighetsägare i Gamlestaden, ideell förening
Telefon: 031 84 53 99, mejl:
helena@helagamlestaden.se

Özgür Tasbas, ordförande i SDN Östra Göteborg
Telefon:
070-292 80 26 mejl: ozgur.tasbas@ostra.goteborg.se

Kalle Bäck, 2:e vice ordförande i SDN Östra Göteborg
Telefon:
072-582 54 10 mejl: kalle.back@ostra.goteborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Socialförvaltningen Nordost - Lena Carlsson

Socialförvaltningen Nordost - Lena Carlsson

Presskontakt Kommunikatör Socialförvaltningen Nordost 031-365 20 31

Relaterat innehåll

Pressinbjudan: Sverigeunikt avtal i Gamlestaden

​Fastighetsägare i Gamlestaden, ideell förening, och åtta förvaltningar och bolag inom Göteborgs stad har ingått ett Sverigeunikt samarbetsavtal: BID Gamlestaden.