Nyhet -
Regionarkivet plockar fram myter och mysterier på Arkivens dag
Hur uppkommer vandringssägner? Är Göteborgsandan myt eller verklighet? Varför dödade kvinnor spädbarn i slutet av 1800-talet? Detta och mycket mer kan du få veta när Regionarkivet har Öppet hus på Arkivens dag 12 november. Dessutom kan du se utställningar och gå på en visning av de stora arkivmagasinen.
Arkivens dag firas i hela landet varje år och årets nationella tema är Myter och mysterier. Regionarkivet har öppet hus för allmänheten lördag 12 november klockan 10–15.
- När något är lite mystiskt och mytomspunnet, då finns ofta material i arkiven som kan bidra till en större förståelse. Kanske rent av slå hål på myten eller bekräfta den, säger Eva Karlsson, chef på Regionarkivet.
Skrönor, Göteborgsandan och barnamord
På Regionarkivet i Göteborg blir det föredrag om vandringssägner där Eva Knuts, fil dr vid Göteborgs universitet, berättar om populära skrönor som ofta inte är genuint osanna utan kan ha sitt ursprung i verkliga händelser.
Jan Christensen, en av redaktörerna för boken Göteborg genom tiderna håller ett föredrag med titeln Göteborgsandan – myt eller verklighet? Där kommer han att ge ett perspektiv från sin forskning om det som brukar kallas Göteborgsandan – samförståndskulturen i Göteborg.
- Var det en samförståndskultur historiskt sett eller visar forskningen något annat? I arkiven finns inte bara protokoll och motioner utan också många andra handlingar som kan ge en bild av hur man har arbetat. Det ska bli intressant att få höra mer om, säger Eva Karlsson.
Tore Samuelsson, som är författare till böckerna Brottsplats Göteborg och Ett förbrytaralbum, håller föredrag om kvinnor och barns situation i slutet av 1800-talet. Det handlar bland annat om oönskade utomäktenskapliga graviditeter, livsfarliga abortmetoder och barnamord. Eva Karlsson ser att det är ett aktuellt ämne:
- Nu är ju abortfrågan aktuell i omvärlden igen, så det är viktigt med ett historiskt perspektiv. Hur var det under 1800-talet när det var ett brott och stor skam att bli gravid som ensamstående kvinna?
Utställningar och visningar av arkivmagasin
På Arkivens dag premiärvisas också en fotoutställning och ett bildspel med motiv från Regionarkivets fotosamlingar.
- Det är fina fotografier från mytomspunna platser i Göteborg som inte längre finns kvar och de visar det vardagsliv och arbetsliv som pågick där, berättar Eva Karlsson.
Som vanligt på Arkivens dag blir det guidade visningar av de stora arkivmagasinen i nio våningar som till delar finns inne i Otterhälleberget.
Arkivens dag i Vänersborg
I Regionarkivets lokaler i Vänersborg firas också Arkivens dag tillsammans med lokala och regionala arkiv, föreningar och verksamheter inom Västra Götalandsregionen. Även där blir det arkivvisningar och föredrag, bland annat föreläser Frida Wikström från Jönköpings universitet om dåtida och nutida myter om de psykiatriska sjukhusen. För barn från fem år finns aktiviteten Det hemliga arkivet som kan hittas genom att lösa roliga uppgifter.
Mer information
Kontaktperson
Eva Karlsson, chef för Forskarservice och föreningsarkiv Göteborg samt Arkiv Vänersborg
Telefon: 031-365 99 31
E-post: eva.christina.karlsson@arkivnamnden.goteborg.se
Se hela programmet för Arkivens dag på regionarkivet.se