Pressmeddelande -
Tyck till om morgondagens Göteborg
Under april och maj bjuder Göteborgs Stad in till samtal om Göteborgs arkitekturprogram under rubriken ”hur ska morgondagens stad se ut?”. Samtalen hålls i Älvrummet, på Stadsbiblioteket och i Hammarkullens Folkets hus.
Stadsbyggnadskontoret har i samarbete med andra förvaltningar och bolag i staden tagit fram 30 illustrerade teser som är tänkta att diskuteras och vara ett arbetsmaterial för det kommande arkitekturprogrammet, ARK/GBG. Teserna riktar sig till göteborgarna, vi som bor i staden, planerar och bygger den, och alla som rör sig i staden.
– Staden håller just nu på att förändras väldigt mycket. Vi planerar och förbereder för att kunna bygga den nya staden i den gamla. Vi bygger ihop, vi förtätar, vi skapar en mer sammanhängande stad där det blir lättare att röra sig till fots eller till cykel. Det här kommer synas allt mer i staden, vi börjar redan se byggkranar och pålkranar och det kommer bli fler, det kommer att fortsätta under ganska många år, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt.
Den stad som skapas nu behöver hämta inspiration ur både det historiska arvet, den redan byggda staden omkring oss, och de visioner som kommer fram i samtal med göteborgarna. Arkitekturprogrammet bygger även på befintliga visioner, mål och strategier. Göteborg ska växa till en grön och nära storstad. Staden ska också möta ett förändrat klimat och bli mer sammanhållen och mer jämlik. Ett öppet samtal om vad vi bygger, där alla inbjuds att delta, är viktigt för att stadsbyggandet ska vila på en så bred bas som möjligt.
– När stora förändringar sker, behöver många viktiga frågor lyftas, och därför bjuder vi nu in till samtal. Vi vill veta vad göteborgarna tycker, säger Agneta Hammer, stadsbyggnadsdirektör.
Om man inte har möjlighet att komma till samtalen så går det också att skicka in sina synpunkter, både via formulär på stadsutvecklingswebben https://stadsutveckling.goteborg.se/sv/arkitekturprogram/samt via e-post och brev.
De synpunkter som kommer in kommer att användas i det fortsatta arbetet med arkitekturprogrammet, ARK/GBG. Programmet beräknas kunna antas av byggnadsnämnden under hösten 2017.
Välkommen till samtal
22 april kl 12-14 Älvrummet, Kanaltorget 1
27 april kl 17-19 Älvrummet, Kanaltorget 1
16 maj kl 17-19 Stadsbiblioteket, Trappscenen
18 maj kl 17-19 Hammarkullen, Folkets Hus
För mer information gå in på Göteborgs Stads Youtube-kanal
https://www.youtube.com/watch?v=McJBuUlzwNg
eller kontakta:
Björn Siesjö, stadsarkitekt, telefon: 031-368 18 21
Christina Terfors, pressansvarig stadsbyggnadskontoret, telefon: 031-368 17 16
Stadsbyggnadskontorets uppdrag är att skapa en översiktsplan för hela Göteborg och att göra detaljplaner som beskriver hur och var vi får bygga nya hus och anläggningar. Vi ansvarar också för bygglov, kartor och flygbilder, mätning samt ett stort arkiv med bygglovritningar, lantmäterihandlingar, tomtkartor och gällande planer. Hos oss finns också Lantmäterimyndigheten i Göteborg.
Ämnen
Kategorier
Omgivet av klippor, skogar, sjöar och havet i väster ligger Göteborg, Sveriges näst största stad med nära 560 000 invånare. Här finns det mesta du kan förvänta dig av en storstad - men med nära avstånd till allt.
I Göteborgs Stad arbetar drygt 50,000 medarbetare inom stadsdelar, fackförvaltningar och kommunala bolag. Vårt gemensamma uppdrag är att skapa en bra vardag för boende, besökare och näringsliv och utveckla Göteborg till en hållbar stad, som är öppen för världen.
Just nu händer det mycket i Göteborg! Staden växer kraftigt och förbereder sig för att kunna göra plats för ytterligare 150 000 fler göteborgare år 2035. En sådan förändring kräver att vi tänker hållbart. Vi strävar mot ett jämlikt Göteborg, där alla kan leva ett gott liv.