Pressmeddelande -
Teckenspråkets dag intar Göteborgs kulturarenor
På söndag den 14 maj är det teckenspråkets dag. Redan på fredag, den 12 maj, arrangerar Teckenspråksforum i Göteborgs Stad en heldag på Göteborgs konstmuseum med ett tydligt mål i sikte: att göra stadens offentliga arenor mer tillgängliga för alla med teckenspråk som modersmål.
- Att uppmärksamma teckenspråkets dag på stadens kulturarenor är ett av de bästa sätten att öka kunskapen hos många om varför det är viktigt att ha information på teckenspråk. På så sätt kan fler ta ansvar för att öka tillgängligheten, säger Marie Rosberg från Teckenspråksforum i Göteborgs Stad.
Det blir ett brett och blandat program som spänner över allt från normkritik till skillnaden mellan den hörande och den döva världen.
Adoptivpappa berättar om steget in i ett nytt språk
En av föreläsarna är Conny Norén som är adoptivpappa till två döva barn, varav en av döttrarna har cochleaimplantat. Han har tagit steget in i ett nytt språk och kan berätta om vilken betydelse tillgången till teckenspråk har för hans familj.
- Vi har kommit in i en ny värld där teckenspråket är en viktig pusselbit. När mina barn möter en miljö där teckenspråket finns med, är det en skillnad som är som natt och dag, säger han.
Många aktiviteter under dagarna
Under fredagen har konstmuseet också teckenspråksguidade visningar av utställningen om Tove Jansson och det finns möjlighet att lära sig vardagstecken.
På söndagen har Stadsbiblioteket sagoläsning på teckenspråk och Göteborgs Stadsmuseum lägger ett dövt öra på Musiklivet i Göteborg med teckenspråksguidad visning av utställningen. Även Alfons Åbergs kulturhus har aktiviteter med tecken som stöd.
Här finns hela programmet för teckenspråkets dag som firas den 12 och 14 maj
Kontakt för media:
Teckenspråksforum Göteborgs Stad: 031-367 90 75
Conny Norén, adoptivpappa: 0731-55 00 88
Teckenspråkets dag arrangeras av Teckenspråksforum Göteborgs Stad och Göteborgs Konstmuseum i samarbete med Göteborgs dövas förening, Alfons Åbergs Kulturhus, Göteborgs Stadsmuseum och Stadsbiblioteket.
Syftet är att öka medvetenheten och höja kompetensnivån inom framförallt Göteborgs Stad. Genom att få information på teckenspråk ökas möjligheten till delaktighet och integration.