Gå direkt till innehåll
Fr. vänster: konstnären Åsa Cederqvist, foto: Henrik Nielsen. ”Mycelia Sklerotia” under produktion, verket får en annan färg när det är klart. En modell från idélabb med barn från Kvibergsskolan.
Fr. vänster: konstnären Åsa Cederqvist, foto: Henrik Nielsen. ”Mycelia Sklerotia” under produktion, verket får en annan färg när det är klart. En modell från idélabb med barn från Kvibergsskolan.

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: invigning av ”Mycelia Sklerotia” i Kvibergs Park, Göteborg

Förstorade myceltrådar och svampkroppar kommer upp ur marken i Kvibergs Park. Områdets nya konstverk, ”Mycelia Sklerotia”, är resultatet av en idéprocess där konstnären Åsa Cederqvist samverkat med människor som på olika sätt är kopplade till platsen. Verket invigs den 6 september.

2021 antog Göteborgs kommunfullmäktige motionen ”Skulptur till Kvibergs Park”, som kulturföreningen Kompani 415 lämnat in till Charles Felix Lindbergs donationsfond.

Konstnären Åsa Cederqvist vann uppdraget att skapa verket. Snart står ”Mycelia Sklerotia” på plats. Det cirka tre meter höga konstverket ser ut som förstorade myceltrådar och svampkroppar som kommer upp ur marken och strävar efter varandra.

– Formmässigt har jag velat leka med gestalter, svampar, rörliga och märkliga former. Målet var att skapa något som känns utomjordiskt och förbryllande, men ändå bekant. Jag vill att det ska fungera som ett monument av ett slags framtidens fossil, fast i nutid, säger Åsa Cederqvist.

Hyllar osynliga nätverk av relationer

”Mycelia Sklerotia” är en hyllning till biologiska ekosystem, vildhet och mångfald, och de nätverk av relationer som inte syns för blotta ögat men som bygger omsorg och gemenskap. Verket reflekterar också vikten av kultur i samhället och att få vara en skapande och kännande individ.

Den tanken genomsyrar också den konstnärliga processen, som byggdes upp genom idélabb med bland annat rollspelsövningar, skissworkshop och studier av svampars förunderliga värld. Deltagarna var bland annat barn från Kvibergsskolans fritids och personer verksamma i området. Dessutom bidrog inbjudna gäster med kunskap inom idélabbens olika teman.

Göteborg Konst, kulturförvaltningen har processlett projektet.

– Uppdraget var att bidra till att skapa hållbara livsmiljöer med fokus på lek, frihet och självförverkligande genom konsten. Det tycker jag att Åsa har lyckats med i de rika dialog- och deltagarbaserade idélabben som genomförts på Kompani 415, säger Claudia Schaper, processledare för offentlig konst.

Invigningsprogram och pressinbjudan

”Mycelia Sklerotia” invigs fredag den 6 september på Marketenterivägen 1–3. Konstnären Åsa Cederqvist finns tillgänglig för intervjuer klockan 13.30–14.

Program klockan 14–16, öppet för allmänheten

Området är öppet från klockan 14. Invigningen startar klockan 14.30.

  • Stadens konstenhet, Göteborg Konst, hälsar välkommen.
  • Vd Per-Henrik Hartmann från fastighetsägaren Higab berättar om Kvibergs Park.
  • Lisbeth Pipping, ordförande för Kompani 415, beskriver bakgrunden till motionen.
  • Konstnären Åsa Cederqvist talar om konstverket och den deltagarbaserade processen bakom. Hon framför också en ceremoni tillsammans med Kvibergsskolan.
  • Kulturnämndens ordförande Pär Johansson överlämnar verket från Göteborgs Stads kulturnämnd till Higab.
  • Framträdande med Soundsibling/Helena Persson, ljudkonstnär och komponist som bland annat arbetar med fältinspelningar från omgivningen.

Konstgestaltningen finansieras genom Charles Felix Lindbergs donationsfond, som ger göteborgare möjlighet att ge förslag på ny offentlig konst. Projektet har genomförts i nära samverkan med fastighetsägaren Higab och Kompani 415.

Kontaktpersoner

Claudia Schaper, processledare offentlig konst, Göteborg Konst, kulturförvaltningen
E-post: claudia.schaper@kultur.goteborg.se
Telefon: 0707-68 33 85

Minna Ulin, kommunikatör, kulturförvaltningen
E-post: minna.ulin@kultur.goteborg.se
Telefon: 0762-60 48 18

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Göteborg Konst – Vi tar konsten ut i staden.

Oavsett vem du är ska du kunna uppleva konst i Göteborgs offentliga rum. Det är vårt uppdrag. Genom vår samlade kompetens och tillsammans med många aktörer gör vi plats för fler röster och för konst som överraskar, stör och berör. För konst som öppnar världar.

Kontakter

Kulturförvaltningen - Sofie Alnäs

Kulturförvaltningen - Sofie Alnäs

Kommunikatör 076 528 12 41