Pressmeddelande -
Örgryte-Härlandas skolor slänger mindre mat efter svinntävling
För fjärde året i rad har Örgryte-Härlandas skolor tävlat i vilken skola som slänger minst mat. På fredag den 21 april klockan 10.40 överlämnas vandringspokalen till delade förstaplatstagaren Rosendalsskolan, där eleverna dessutom belönas med sin önskedessert.
Matsvinn, det vill säga mat som kastas, påverkar både miljö och ekonomi. Sedan 2011 mäter Örgryte-Härlanda stadsdelsförvaltning matsvinnet i skolorna i stadsdelen och följer upp resultatet varje år. Det handlar både om svinn i produktionen och så kallat tallrikssvinn – alltså det som vi inte äter upp utan skrapar av från tallriken och slänger.
- Sedan vi började mäta har vi fått mer kontroll på matsvinnet och kunnat minska det för varje år, berättar Inger Månson, enhetschef för skolköken. Utöver stadens gemensamma arbete med minskat produktionssvinn, satsar vi även extra på minskat tallrikssvinn. Tävlingen blir en morot för eleverna att själva bidra.
Vinnarna firar med kladdkaka med grädde och bär
Nu är 2016 års vinnande skolor korade – Bagaregårdsskolan och Rosendalsskolan kom på en delad förstaplats. De lyckades båda hålla nere sitt tallrikssvinn på i snitt 5 procent över hela året. Priset i form av en vandringspokal och framröstad önskedessert – kladdkaka med grädde och bär – får Rosendalsskolans elever ta emot och njuta av på fredag den 21 april. Senare i år blir det Bagaregårdsskolans tur.
- Efterrätten och pokalen används för att motivera och inspirera eleverna, men en bättre miljö och en ljusare framtid är det riktiga priset. Eleverna kan själva bidra genom att slänga mindre mat - ett tips är att ta mat två gånger istället för en stor portion direkt, säger Inger Månson.
Tidigare vinnare av Örgryte-Härlandas svinntävling är Parkskolan 2013 och Ånässkolan 2014 och 2015. Och redan nu är årets tävling igång igen.
För mer information:
Kontakta Inger Månson, enhetschef, på e-post: inger.manson@orgryteharlanda.goteborg.se eller telefon 031- 365 61 07.
Ämnen
Kategorier
Omgivet av klippor, skogar, sjöar och havet i väster ligger Göteborg, Sveriges näst största stad med nära 560 000 invånare. Här finns det mesta du kan förvänta dig av en storstad - men med nära avstånd till allt.
I Göteborgs Stad arbetar drygt 50,000 medarbetare inom stadsdelar, fackförvaltningar och kommunala bolag. Vårt gemensamma uppdrag är att skapa en bra vardag för boende, besökare och näringsliv och utveckla Göteborg till en hållbar stad, som är öppen för världen.
Just nu händer det mycket i Göteborg! Staden växer kraftigt och förbereder sig för att kunna göra plats för ytterligare 150 000 fler göteborgare år 2035. En sådan förändring kräver att vi tänker hållbart. Vi strävar mot ett jämlikt Göteborg, där alla kan leva ett gott liv.