Pressmeddelande -
Nytt partnerstadsavtal mellan Göteborgs Stad och Shanghai
Studentutbyte, äldreomsorg och klimatfrågor. Det är några av de områden som det nya partnerstadsavtalet mellan Göteborgs Stad och Shanghai omfattar. Den 22 maj reser en delegation från Göteborgs Stad till Shanghai för att underteckna partnerstadsavtalet för åren 2017-2019.
Göteborgs framtid är beroende av att ligga i framkant och att samarbeta med aktörer över hela världen som tänker på nya sätt. Som en stad öppen för världen delar Göteborg med sig av kunskaper och erfarenheter, samtidigt som staden lär sig av sina samarbetspartners.
Givande historia av samarbeten
Sedan 1700-talet har Göteborg och Shanghai haft handelsutbyten. 1986 skrevs det första formella partnerstadsavtalet och sedan dess har samarbetet varit nära och givande för båda städerna. Som exempel är cirka hälften av Shanghais stadsbussar från AB Volvo och Shanghai har förlagt ett av sina utlandskontor till Göteborg för att underlätta ytterligare för handels- och investeringsutbyte.
Det mest spektakulära besöket från Göteborg genomfördes 2006 när Ostindienfararen Götheborg gästade Shanghai. Den här gången reser göteborgarna till Shanghai för att underteckna det nya partnerskapsavtalet som ska gälla mellan städerna 2017-2019.
Representanter från Göteborg
Delegationen leds av kommunstyrelsens ordförande, Ann-Sofie Herrmansson (S), med i gruppen finns även ett av oppositionens kommunalråd Maria Rydén (M). Representanter från Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola, Göteborgs hamn, stadsledningskontoret, Business Region Göteborg och trafikkontoret ingår också i gruppen som besöker Shanghai. Under resan besöks bland annat Shanghais hamn, Geely, Fosun och universiteten Fudan och Tongji.
Det nya partnerstadsavtalet fokuserar på följande områden:
- Kultur, som utbytesplatser för kulturarbetare och deltagande i evenemang.
- Välfärd, särskilt omsorg och vård av äldre.
- Innovationer/testmiljöer inom exempelvis mobilitet/transport och äldreomsorg.
- Forskning och utbildning, utbyte av platser för praktik och utbildning inom Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola, liksom skolutbyten.
- Utbyte för praktik inom och kommunala bolag och förvaltningar.
- Stadsutveckling, mobilitet och transport, framtida transportsystem.
- Energi och klimatfrågor, som implementering av hållbara tekniska lösningar.
- Näringsliv och handel, omfattar etableringar och investeringar inom hamn, livsvetenskap, mobilitet/transport, stadsutveckling och äldrevård.
- Hamnsamarbete, utbyte av erfarenheter kring ”Clean Shipping”- miljöindex för sjötransport.
- Turism och besöksnäring.
Hållbar utveckling löper som en röd tråd genom samtliga områden och det har från kinesiskt håll visats ett stort intresse för Sveriges och Göteborgs politiska ledningssystem och processer.
Kontakt:
Gunilla Bökmark
Internationell chef
Telefon: 073-68 24 460
E-post: gunilla.bokmark@stadshuset.goteborg.se