Gå direkt till innehåll
Visualisering av nya hållplats Järntorget där bussarna får större utrymme.
Visualisering av nya hållplats Järntorget där bussarna får större utrymme.

Pressmeddelande -

Nu utvecklas kollektivtrafiken på Järntorget

Nästa vecka startar utvecklingen av hållplats Järntorget som ska byggas om med bland annat två nya bussfiler och ett nytt hållplatsläge. Syftet är att öka framkomligheten för kollektivtrafiken, korta ned restiderna och skapa smidigare byten mellan buss och spårvagn.

Järntorget är en av Göteborgs största och viktigaste knutpunkter för kollektivtrafiken. Hit reser över 20 000 människor varje dag, och fler kommer det att bli i takt med att Masthuggskajen byggs ut med nya bostäder, kontor och verksamheter.

- Utvecklingen av hållplats Järntorget är en av flera förbättringar som vi gör för kollektivtrafiken i området. Vi vill göra det smidigare att ta spårvagn, buss och i framtiden även färjan för att ta sig hit, säger Marit Sternang, Huvudprogramledare för Masthuggskajen på exploateringsförvaltningen.

13 busslinjer
Förra året byggdes en ny hållplats på Masthuggstorget och nu står alltså Järntorget på tur.

- Området runt Järntorget och Olof Palmes plats kommer genomgå en omfattande förändring. Spårvagnstrafiken kommer ligga kvar som idag men vi gör mer plats för bussarna. Vi bygger också nya cykel- och gångbanor så att man lättare ska kunna ta sig vidare från Järntorget mot Första Långgatan och ned till den nya stadsdelsparken och vattnet, berättar Marit Sternang.

När allt är klart kommer hållplats Järnvågen vid Järntorgsmotet och hållplatserna vid Järntorget tillsammans trafikeras av sammanlagt 13 busslinjer, både expressbussar och stadsbussar. På sex minuters promenad från Järntorget når man dessutom det nya färjeläget som ska byggas på halvön.

Träd tas ned och nya planteras
För att skapa plats för bussarna på Järntorget kommer utrymmet för biltrafiken mellan Järntorget och Olof Palmes plats att minska. Även en trädrad i allén kommer tas bort för att ge plats åt det nya hållplatsläget.

- Nya träd kommer istället planteras på Olof Palmes plats i samband med att torgytan rustas upp med mer grönska, sittplatser, tydliga stråk och belysning, säger Marit Sternang.

De träd som tas ned kommer att användas som en del av kommande konstgestaltning på Masthuggskajen samt i ängsytor som hem för insekter. Några kommer också att bli möbler i stadens utemiljöer.

Klart våren 2026
Redan under byggtiden kommer framkomligheten för biltrafiken att minska förbi Järntorget. Det blir också en mindre påverkan på cykeltrafiken som kommer flyttas i sidled i allén och gående som kan behöva ta lite andra vägar när övergångsställen tillfälligt stängs.

Helt klart planeras området runt Järntorget att vara våren 2026. Torgytan på Olof Palmes plats byggs om under 2025.

Kontakt
Marit Sternang, Huvudprogramledare Masthuggskajen
Tel: 031-368 28 89, marit.sternang@exploatering.goteborg.se

Fakta om träden
Sammanlagt kommer drygt 300 nya träd att planteras på Masthuggskajen, vilket innebär att det blir dubbelt så många träd när Masthuggskajen är färdigbyggt jämfört med innan byggnationen startade. Det blir nya trädplanteringar längs Första Långgatan, Masthamnsgatan och Järnvågsgatan där träden planteras i rader, så kallade alléer. Dessutom planteras träd i parkmiljöer – i Järnvågsparken och Masthuggsparken samt på halvön. De träd som behöver tas ned under byggnationen körs antingen till någon av Göteborgs Stads *biodepåer eller till Göteborgs Stads arbetsmarknadsavdelning i Björkekärr för tillverkning av möbler till stadens utemiljöer. Några kommer också att användas på Masthuggskajen som en del av den offentliga konsten samt i ängsytor för insekter att leva och bygga bo i.

*Upplagsplatser för avverkade grova träd. Syftet med dessa är att bidra till ökad biologisk mångfald genom att skapa livsmiljöer för mossor, lavar, svampar och djur som lever i död ved. Anledningen är att i vårt moderna landskap finns dessa miljöer inte i samma utsträckning som tidigare.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Exploateringsförvaltningen - Peter Wannding

Exploateringsförvaltningen - Peter Wannding

Presskontakt Presskontakt Pressansvarig Exploateringsförvaltningen, Göteborgs Stad 073-9102388