Pressmeddelande -
Nattvandrare, aktiviteter för unga eller fler dialoger – nu ska politikerna bestämma om Centrums medborgarbudget
Under våren har Centrums politiker hållit en rad dialoger på invånarna om den medborgarbudget på 500 000 kronor som nämnden avsatt. Tanken är att pengarna ska användas till någon form av åtgärd för att stärka tryggheten i stadsdelen. Exakt vad vet vi på tisdag, då nämnden tar upp frågan på sitt sammanträde. Men ett av förslagen är att politikerna ska hålla – fler dialoger.
Stadsdelsnämnden har fått in en rad förslag från de sammanlagt elva dialoger den haft med Centrumborna under våren. Tillsammans med Polisen har politikerna hållit sju dialoger i stadsdelens olika områden, på torg, i skolor och på andra platser där människor naturligt möts. Därtill har fyra dialoger med seniorer på stadsdelens träffpunkter hållits. Det sammanlagda resultatet blev 230 förslag på trygghetsskapande åtgärder, baserat på 212 samtal.
De förslag som handlar om trygghet och som ingår i nämndens ansvarsområden kan komma ifråga för finansiering från medborgarbudgeten. Övriga förslag har skickats till de förvaltningar eller bolag som har ansvaret i frågan.
- Vi har valt att rikta medborgarbudgeten mot trygghet eftersom vi vet att det betyder mycket för trivsel och folkhälsa. Vi har också ett pågående Trygg i Centrum-arbete, där vi samarbetar med Polisen. Det är viktigt att vi satsar på det som Centrumborna vill och behöver, säger Anna Sibinska (MP), ordförande i Centrums stadsdelsnämnd.
"Dialoger stärker tryggheten"
Flera av förslagen som kom upp under vårens dialoger handlade om att politikerna borde vara ute ännu mer och träffa folk och att det behövs mer delaktighet.
- Under dialogtillfällena framkom att människor uppskattade möjligheten att ha dialoger. De upplever ett egenvärde i att vi har uppsökande dialoger i offentliga rum. Det i sig bidrar till en ökad trygghet menade många, säger Anna Sibinska.
Andra förslag var att satsa resurser på att locka fler att nattvandra, att skapa fler aktiviteter för unga i stadsdelen och utveckla träffpunkterna för äldre. Många vill ha mer grönska och upprustade grönytor, vilket många ansåg också det ökar tryggheten.
Vilket eller vilka förslag som den 500 000 kronorna ska användas tar nämnden upp på sitt kommande nämndsammanträde den 20 juni klockan 16.30 i nämndsalen på Engelbrektsgatan 71. Sammanträdet inleds med ett öppet förmöte klockan 16, då allmänheten är välkommen att ställa frågor.
Kontaktuppgifter
Anne-Charlotte Horgby, kommunikationschef, telefon: 031-365 70 09, e-post: anne-charlotte.horgby@centrum.goteborg.se
Kerstin Elias, utvecklingschef, telefon: 031-365 70 12, e-post: kerstin.elias@centrum.goteborg.se
Anna Sibinska, stadsdelsnämndens ordförande, telefon: 031-365 70 48, e-post: anna.sibinska@centrum.goteborg.se
Här hittar du handlingar för SDN Centrums sammanträde 20 juni.