Pressmeddelande -
Mohamad kom till Sverige för två år sedan – går ut skolan med toppbetyg
För drygt två år sedan kom den nu 17-årige Mohamad Reza Yosefi till Sverige från Iran. Till fots. Nu går han ut nian på Lundenskolan – med toppbetyg, bland annat i ämnet bild. För att uppmärksamma hans inspirerande resa och talang för målning pryds nu skolans entré av hans konstverk.
När Mohamad var 14 år flydde han från Iran, men någonstans vid gränsen till Turkiet tappade han bort sin familj. Mohamad fortsatte sin resa, ensam och till fots. Fem månader senare var han framme i Sverige.
Efter att ha flyttat runt mellan olika boenden för ensamkommande kom han till Göteborg för cirka ett år sedan. Nu bor han hos en svensk familj och går i nionde klass på Lundenskolan. Trots att Mohamad inte har gått i skolan särskilt länge går han ut grundskolan med toppbetyg.
- Jag hade inte chans att gå i skolan förut, eftersom jag inte hade några papper i Iran, men här har jag chansen. Jag har A i bild, alla NO-ämnen, hemkunskap – ja i många ämnen.
Målandet hjälper mot ”sorgen i hjärtat”
I våras fick eleverna i Mohamads klass i uppdrag att göra en målning utifrån konststilen kubism. När Helene Stockman, bildlärare på Lundenskolan, såg Mohamads målning frågade hon skolledningen om inte bilden kunde få pryda skolans entré. Hon ville uppmärksamma inte bara Mohamads målning, utan också den resa han har gjort.
- Mohamad är en stor inspiration för andra. Han har verkligen tagit vara på möjligheterna i skolan och har jobbat hårt för att komma hit. Det han har åstadkommit är fantastiskt och det vill vi så klart uppmärksamma genom den här vackra målningen han har gjort, säger Helene.
Intresset för bild tror Mohamad kommer från hans pappa, som enligt Mohamad var ”ganska bra på att måla”. Men målandet är också något som hjälper honom att hantera sorgen.
- Det är svårt för mig att glömma min familj, att vänja mig vid situationen jag är i, även om det är jättebra. Jag har mycket sorg i hjärtat och ibland kan jag inte sova på nätterna. Jag målar för att lugna ner mig.
Drömmer om att bli läkare
Men trots talangen för bild är drömmen att bli läkare, helst hjärt- eller hjärnkirurg. Många års pluggande på först gymnasiet och sedan universitetet är inget som skrämmer honom.
- Jag tycker det är roligt att plugga. Jag har haft jättesvåra tider i mitt liv så jag måste ta den här chansen. Alla säger att jag gör något fantastiskt, men jag pluggar till klockan två på nätterna och kämpar hårt.
Mohamad har tillfälligt uppehållstillstånd, och säger att han får stanna i Sverige i minst tre år till om han kommer in på gymnasiet. Han har sökt till Hvitfeldtska gymnasiet, och utifrån förra årets antagningspoäng tror han att han kommer in.
- Det är jobbigt att inte veta om jag får stanna. Jag hoppas att få stanna i Sverige hela livet. Det är det jag vill.
”Det går om man kämpar”
Familjen han bor hos hjälper honom med asylprocessen, men också med mycket annat.
- Jag trivs jättebra hos min familj, de är jättesnälla och hjälper mig med allt. Deras son går i samma klass som jag och han hjälper mig mycket med skolan. Och så har jag fått en lillasyster. Hon är åtta månader och skriker aldrig.
Mohamads budskap till andra unga ensamkommande i hans situation är att det går att lära sig språket och lyckas bra i skolan om man kämpar.
- När jag pratar med mina vänner som också är ensamkommande så säger de ”det går inte, det är för svårt”. Jag tyckte också att det var svårt i början, men jag vill att de ska veta att det går. Om man kämpar och jobbar hårt så går det.
Kontaktinformation:
Helene Stockman, lärare Lundenskolan
Telefon: 070-785 67 93
E-post: helene.stockman@orgryteharlanda.goteborg.se