Pressmeddelande -
Kostnaden för bostadsanpassning ökar i Göteborg
Sammanlagt beslutades4075 ärenden, en ökning med 150 ärenden jämfört med 2015. De vanligaste åtgärderna gällde trösklar, stödhandtag, reparation för tekniskt avancerat utrustning, dörröppnare och spisvakt.
81 procent av de beviljade ärendena gällde flerbostadshus och resterande anpassning i småhus. Snittkostnaden för åtgärder i flerbostadshus var 18 750 kronor och i småhus 38 000 kronor.
Vilka fick bidrag?
Den genomsnittliga åldern för sökande som beviljats bidrag för anpassning av bostaden var 75 år. 64 procent var kvinnor och 36 procent män.
SDN Askim-Frölunda-Högsbo beviljades flest bidrag (8,7 ärenden per tusen invånare) och SDN Lundby minst antal bidrag (4,6 ärenden per tusen invånare).
Sammanfattande slutsatser
Orsakerna till de ökade kostnaderna berodde bland annat på att fastighetskontoret beviljat fler hissar och att kostnaden för anpassning i småhus ökat. Fastighetskontoret bedömer att antalet ärenden om bidrag kommer ligga kvar på samma nivå, eller möjligen öka, på grund av ökad befolkningstillväxt och högre medellivslängd.
För att de sökande snabbt ska få beslut kommer fastighetskontoret att arbeta vidare med att effektivisera handläggningen. Bland annat kommer e-tjänsten, som bidrar till minskad administration, marknadsföras ytterligare under 2017.
För mer information:
Annika Jenefeldt, chef bostadsanpassningsenheten, 031- 368 10 30
Anvisning av bostäder 2016
Under 2016 beviljade fastighetskontoret rekordmånga lägenheter till hushåll som av sociala eller medicinska skäl behövde hjälp med att ordna bostad. Sammanlagt 435 lägenheter, vilket är 31 fler än under 2015.
De framtagna bostäderna möjliggjorde att cirka 470 vuxna och 330 barn kunde flytta in i egna lägenheter. Cirka 10 procent av lägenheterna kommer från privata fastighetsägare, övriga kommer från de kommunalt ägda bostadsföretagen. Fastighetskontoret har ökat ansträngningarna för att få fler lägenheter från privata fastighetsägare.Åtta nya privata värdar undertecknade ett samarbetsavtal 2016. Under hösten lovade även ett antal privata bostadsföretag att lämna sammanlagt cirka 100 lägenheter till nyanlända under 2017.
En del av arbetet med att anskaffa bostäder riktar sig till akut hemlösa personer med komplex problematik. Genom metoden Bostad Först erbjuder kommunen en lägenhet kombinerat med stöd från exempelvis socialtjänst och vårdgivare. Det är antingen kommunen eller en idéburen organisation som ger stödet. Under 2016 förmedlades 27 lägenheter genom Bostad Först och för 2017 är ambitionen att fördubbla antalet.
Om hyran betalats i tid, lägenheten vårdats och det inte förekommit några störningar under 18 månader får hyresgästen överta förstahandskontraktet.273 hushåll fick förstahandskontrakt 2016, vilket är något lägre än 2015.
Den genomsnittliga väntetiden från beslut till kontraktskrivning var sex månader, en ökning med två månader jämfört med 2015. Orsaken beror på ett ökat tryck på bostadsmarknaden samt behovet av lägenheter enligt bosättningslagen som trädde i kraft 1 mars 2016.
Vid årsskiftet hade Göteborg tagit emot 831 personer enligt bosättningslagen. Av dessa tackade ett femtiotal nej till erbjudande om boende. För övriga anskaffades sammanlagt 460 bostäder. 255 av dessa var genomgångslägenheter, 205 mellanboenden på camping och i rivningshus. Ett femtiotal personer inkvarterades i akutboenden.
Under 2017 fortsätter arbetet med att ta fram bostäder till gruppen nyanlända som anvisas till Göteborg enligt bosättningslagen. Sammantaget ska Göteborg under året ta emot närmare 1100 personer.
För mer information:
Erik Gedeck, chef bostadsenheten, 031- 368 10 18