Pressmeddelande -
Föreningsbidrag ska stärka Göteborgs ideella kvinnojourer
Kvinnor som blir utsatta för våld behöver trygga platser för sig själva och sina barn. I Göteborg är ideella kvinnojourer sådana platser.Social resursnämnd ger 1,7 miljoner kronor i riktade bidrag till kvinnojourerna för utbildning, fysioterapi, samtal och till att skapa kreativa rum för barnen som bor på jourerna med sina mammor.
Tre olika kvinnojourer beviljas totalt 1 132 250 kronor för fem olika satsningar. Utöver det får Psykologenheten Hisingen 609 000 kronor för deras uppdrag som är kopplat till kvinnojourerna.
Att kvinnor blir utsatta för våld kan ses som ett uttryck för ett ojämlikt samhälle. För tredje året i rad beviljar Social resursnämnd särskilda medel till kvinnojourerna som ett led i stadens stora satsning Jämlikt Göteborg. Föreningsbidraget är avsett att stärka våldsutsatta kvinnor som föräldrar och öka kompetensen hos jourernas personal.
– En kvinna i kris behöver stöd, både för sin egen del och för sina barn. Därför fördelas en del av bidraget även till psykologkontakt för kvinnor med barn som vistas på kvinnojourerna i Göteborg. Genom det ska kvinnan stärkas som förälder och lättare kunna lämna bakom sig den våldsamma situationen som hon har levt i, säger Ulrika Lantz Westman, Social resursförvaltning, Göteborgs Stad.
Ett långsiktigt arbete att stärka jourerna
I Social resursnämnds budget ingår sedan 2015 medel med två miljoner kronor årligen för att långsiktigt stärka kvinnojourerna i Göteborg. På kort sikt vill nämnden säkerställa att våldsutsatta kvinnor kan få akut stöd och skydd under hela året och på lång sikt se till att det finns en fortsatt god tillgång på platser.
De här verksamheterna får bidrag 2017:
- Finska kvinnojouren Piilopirtti 500 000 kronor till insatsen kreativt rum för barn på kvinnojourerna,
- Kvinno- och tjejjouren ADA 380 000 kronor till insatsen stöd hos fysioterapeut med traumakompetens för kvinnor boende på kvinnojourerna,
- Kvinno- och tjejjouren ADA 38 250 kronor till utbildningen Social dokumentation,
- Kvinno- och tjejjouren ADA 144 000 kronor till Trappan-utbildning,
- Villa Karins kvinnojour 70 000 kronor till MI-utbildning, samt
- Psykologenheten Hisingen med 609 000 kronor till uppdragen kopplade till kvinnojourerna.
För mer information
Helena Kaså Winqvist
Enhetschef Social utveckling, Social resursförvaltning
Telefon: 031- 368 80 68
E-post: helena.kasa.winqvist@socialresurs.goteborg.se
Fakta Social resursnämnds stöd till ideella organisationer
För år 2017 fördelar Social resursnämnd sammanlagt cirka 100 miljoner kronor i föreningsbidrag. Verksamhetsstödet till ideella föreningar delas ut i två omgångar. Vid första tillfället under november ges bidrag till föreningar som verkar inom det sociala området. Vid det andra tillfället i december till föreningar som verkar inom integration, funktionshinderområdet, kvinnors organisering, folkbildning mot våld i nära relationer, samt till sociala företag.
Social utveckling på Social resursförvaltning arbetar med att stödja organisationer, stiftelser eller kooperativ inom det sociala området och funktionshinderområdet i Göteborg. Enheten arbetar även med att förstärka Göteborgs Stads samverkan med civilsamhället. Läs mer på http://socialutveckling.goteborg.se