Gå direkt till innehåll
Granskning av detaljplan för bostäder och lokaler vid före detta Holtermanska sjukhuset inom stadsdelen Landala. Visionsbild: Liljewall arkitekter
Granskning av detaljplan för bostäder och lokaler vid före detta Holtermanska sjukhuset inom stadsdelen Landala. Visionsbild: Liljewall arkitekter

Pressmeddelande -

Digital pressinformation efter byggnadsnämnd 22 juni kl. 11.50

Välkommen till byggnadsnämndens pressinformation tisdag 22 juni kl. 11:50. Observera att pressinformationen är digital, vill du som journalist medverka behöver du anmäla ditt deltagande enligt nedan.

Anmälan görs senast måndag 21 juni kl.12 till: ann.bergermark.rintala@sbk.goteborg.se

På pressinformationen gås nämndens beslut igenom och därefter presenterar stadsbyggnadskontoret följande ärenden som tas upp på nämnden:

Granskning av detaljplan för bostäder och lokaler vid före detta Holtermanska sjukhuset inom stadsdelen Landala
Planområdet ligger vid Chalmers hållplats i stadsdelen Landala. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra byggnation av studentbostäder och centrumverksamhet samtidigt som befintliga kulturhistoriskt värdefulla byggnader ska bevaras. Detaljplanen möjliggör ca 250-300 studentbostäder och 8 bostäder med särskild service (BmSS) i tre punkthus, 3200 kvm verksamheter i en lägre byggnad mot hållplatsläget. Detaljplanen möjliggör också för 50-70 studentbostäder i befintliga byggnader. Ett gestaltningsprogram har tagits fram. Gestaltningen av de tre bostadshusen ska ta avstamp i f d Holtermanska sjukhusets tegelfasader.
Länk till plan- och byggprojekt på goteborg.se

Planbesked för bostäder, BmSS och förskola vid Gnistgatan inom stadsdelen Järnbrott
Planansökan omfattar totalt cirka 200 nya bostäder vid Gnistgatans platå i Järnbrottsåsens östra sluttning, varav cirka 142 bostäder i lägenhet, 8 bostäder med särskild service (BmSS) och cirka 50 småhus i form av radhus samt en förskola med 6 avdelningar.

I stadsdelen råder en brist på grundskoleplatser, vilket innebär att befintligt antal grundskoleplatser behöver utökas för att tillgodose det behov som planansökan genererar. Planansökan bedöms bidra till en utveckling som är positiv för området i stort, bland annat när det gäller bostäder av blandade upplåtelseformer, förbättrad koppling mellan Järnbrott och Frölunda samt utbyggnad av kommunal service.

Planbesked för kontor, bostäder och centrumändamål vid Haga kyrkogata 2 inom stadsdelen Vasastaden
Ansökan gäller ett kvarter i Vasastaden strax intill Haga Kyrkan och station Haga och handlar om en förändring där Smyrnakyrkan har verkat under många år. Sökande vill ändra användning från bostäder och kyrka till i huvudsak kontor samt ett mindre antal forskarbostäder för kortidsvistelse och ett entréplan med öppna publika verksamheter, utställningshall, bokningsbara mötesrum och restaurang, café.

Syftet med en planläggning är att i ett mycket centralt ställe pröva att utveckla och förbättra för verksamheter och bidra med förtätning i innerstaden. I ett planarbete utreds och bedöms möjligheterna på platsen för en mängd olika behov och intressen och göra avvägningar för frågor om bevarandeintressen och skydd för bebyggelse och förändring.

Handlingar (tjänsteutlåtanden med bilagor) inför byggnadsnämndens sammanträde finns här. Undantaget är bygglovsärenden som inte publiceras på hemsidan eftersom de innehåller personuppgifter.


Medverkande

- Byggnadsnämndens ledamöter med en representant från respektive parti - moderaterna, liberalerna, vänsterpartiet, miljöpartiet, socialdemokraterna och demokraterna.

- Stadsbyggnadsdirektör Henrik Kant.

- Handläggare för de aktuella ärendena och pressansvarig.

Pressansvarig nås på:
e-post: ann.bergermark.rintala@sbk.goteborg.se sms: 076 834 33 54

Bilder att ladda ner kommer att publiceras på Göteborgs Stads pressrum

Byggnadsnämnden och stadsbyggnadskontorets uppdrag är att driva och samordna stadsplaneringen i Göteborg och bidra till att skapa en hållbar stad för nuvarande och kommande generationer.

Stadsbyggnadskontoret
ansvarar bland annat för att ta fram översiktsplan och detaljplaner, har hand om frågor som rör bygglov och fastighetsbildning samt tillhandahåller geografisk data. Uppdraget beskrivs i sin helhet i byggnadsnämndens reglemente.

Byggnadsnämnden består av nio ledamöter och sex ersättare, valda av kommunfullmäktige för fyra år. Nämnden sammanträder varje månad med undantag för juli. Mötena är inte öppna för allmänheten. Efter varje möte hålls en pressinformation för media. Nästa nämndmöte är planerat till 24 augusti.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Stadsbyggnadsförvaltningen - Ann Bergermark Rintala

Stadsbyggnadsförvaltningen - Ann Bergermark Rintala

Presskontakt Pressansvarig Medierelationer 076-834 33 54