Pressmeddelande -
Appen där göteborgarna sätter hinder på kartan
Idag (6/3) är det världspremiär för en unik app där Göteborgs stad tar hjälp av invånarna för att kolla hur framkomligheten är i den offentliga miljön. Med mobilen kan olika hinder rapporteras direkt och bli diarieförda.
Enligt lagen har kommunerna ansvar för att se till att enklare hinder som försvårar tillgängligheten på allmänna platser blir fixade. Men det här är ett mycket eftersatt område. En undersökning från Boverket visar att bara nio procent av landets kommuner anser sig ha tillräckliga resurser för att kolla så att lagen efterlevs. I lagtexten benämns åtgärderna som enkelt avhjälpta hinder (EAH).
Nu är det tänkt att det ska bli bättre fart på detta arbete, och Göteborg vill gå i spetsen med en app för allmänheten, och det är fritt fram för andra kommuner att kopiera den.
Bort med krångel
-Hittills har vi haft ett ganska krångligt system, där den som vill anmäla ett hinder måste skriva ut en blankett , fylla i och posta den. Med appen kan hindret anmälas på plats, och på några sekunder, säger Andreas Johansen, projektledare på Göteborgs stads fastighetskontor.
En anmälan i appen sker i några få steg. Först markeras vilken typ av hinder det handlar om. Därefter visar du var hindret finns. En bild kan bifogas liksom en kort text där du beskriver varför det upplevs som ett hinder. Den som vill ha information om ärendets fortsatta gång kan lämna kontaktuppgifter.
Anmälan hanteras av kommunen som registrerar ärendet och bedömer hindret. Om det fastställs att det är ett enkelt avhjälpt hinder blir det fastighetsägarens sak att åtgärda det.
Här är några exempel på vad som kan vara enkelt avhjälpta hinder.
I en reception: Det saknas en låg disk.
I en entré: Dörren är för tung att öppna.
På toaletten: Det är för dålig belysning.
-Även om hindren framförallt har konsekvenser för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga så är appen till för alla som rör sig i staden. Här har var och en möjlighet att hjälpa staden att bli bättre för alla, säger Andreas Johansen.
Arbetet med att ta fram appen har redan rönt uppskattning och positiv respons. Den är en av 33 projekt som valts ut bland 468 bidrag och nominerats till Kvalitetsmässans GötaPris, som delas ut vartannat år.
Stopp. En trög dörr kan vara ett alltför tufft hinder. Men det är ofta ett enkelt avhjälpt hinder. Bild: Andreas Johansen.
Appsymbolen för att anmäla enkelt avhjälpta hinder i Göteborg.
För mer information:
Andreas Johansen, 031-368 09 61
andreas.johansen@fastighet.goteborg.se